Svet

Između čekića i nakovnja: Brisel u dilemi - poštovati pravila i zakon ili kazniti Mađarsku

Zahtev Mađarske i Slovačke da Evropska unija poštuje svoja pravila i kazni Kijev, stavio je Brisel u nezgodnu situaciju
Između čekića i nakovnja: Brisel u dilemi - poštovati pravila i zakon ili kazniti MađarskuGetty © NurPhoto / Contributor

Odluka Ukrajine da blokira tranzit ruske nafte u EU izazvala je novu glavobolju Briselu. Naime, Mađarska i Slovačka su se pozvale na pravilnik Evropske komisije i ukazale da se sankcijama Kijeva krši trgovinski sporazum iz 2014. između Ukrajine i EU.

Zahtev Evropskoj komisiji da reaguje stavio je EU u nezgodnu situaciju, navodi "Politiko".

Sa jedne strane, zvaničnici znaju da moraju da poštuju sopstvena pravila. Sa druge strane, Unija je frustrirana činjenicom da Mađarska ne samo da nije odustala od ruskih energenata (za razliku od drugih članica koje jesu, na svoju štetu), već otvoreno poziva na prekid sukoba u Ukrajini i razgovore sa Moskvom. A slovački premijer Robert Fico, takođe, ima "proruski" stav.

Ukrajina, pak, tvrdi da je cilj sankcija da se prekine dotok sredstava Moskvi koja ih koristi za nastavak sukoba.

Komisija je za sada odložila donošenje odluke, navevši da im treba još vremena da utvrde činjenično stanje. Koliko, to niko ne zna.

"Mislim da Komisija nije mnogo voljna da pomogne Mađarskoj", rekao je jedan neimenovani zvaničnik EU i dodao da Mađarska i Slovačka "nisu smele da se okrenu ka Moskvi".

Nezainteresovana reakcija Komisije, podstakla je dve zemlje da pribegnu oprobanoj taktici "upozorenja". Budimpešta je već najavila da će blokirati slanje vojne pomoći Ukrajini i podsetila da Mađarska obezbeđuje 42 odsto ukrajinskog uvoza struje.

Slovačka je, takođe, navela da će, ako Kijev "brzo ne sredi stvari", biti prinuđena da "preduzme odgovarajuće mere". Neke od tih mera mogle bi da budu smanjenje izvoza dizela u Ukrajinu, kao i prekid snabdevanja strujom.

U Briselu se nadaju da su upozorenja samo pokušaj da se pregovori okrenu u njihovu korist i da nisu "pretnje" i navode da bi ukidanje snabdevanja električnom energijom zemlje koja već ima višesatne restrikcije "naljutilo" blok.

image