Svet

Zapad ne veruje u pobedu Ukrajine: Pitanje je vremena kada će Rusi probiti drugu liniju odbrane

Situacija u Ukrajini je gora nego što se predstavlja u javnosti, a gotovo niko u Briselu ne očekuje da Kijev vrati izgubljene teritorije, piše nemački "Velt"
Zapad ne veruje u pobedu Ukrajine: Pitanje je vremena kada će Rusi probiti drugu liniju odbraneGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Većina zapadnih diplomata i vojnih zvaničnika zbog uspeha ruske vojske više i ne računa na prodore Oružanih snaga Ukrajine i kao jedini izlaz iz trenutne situacije vide mirovne pregovore o prekidu vatre, piše nemački "Velt" pozivajući se na reči neimenovanih oficira NATO i diplomata iz Brisela.

"Gotovo niko u Briselu ne očekuje da Kijev vrati izgubljene teritorije", navodi list.

Napominje se da je situacija u Ukrajini gora nego što se predstavlja u javnosti. Prema rečima sagovornika, samo je pitanje vremena kada će ruske trupe probiti drugu liniju odbrane ukrajinske vojske.

"O tome se ne govori javno kako ne bi opala podrška stanovništva Zapadu i kako ne bi demotivisali ukrajinske vojnike", piše "Velt" i ističe da niko ne veruje da je Kijev sposoban da ostvari cilj koji je postavio - vraćanje u granice iz 2014. godine.

"Većina sagovornika kaže da Ukrajina neće pobediti", navodi se.

Čini se da je najverovatniji ishod da će se, u narednih 6-9 meseci, preći na mirovne pregovore, bez obzira na to ko će u januaru postati predsednik SAD.

"S obzirom na okolnosti, ne vidim drugi izlaz osim ranog prekida vatre. Ova situacija bi mogla da traje godinama, dok će se lokalna kršenja prekida vatre verovatno ponavljati iznova i iznova", rekao je za nemački list visoki diplomata.

Kako navodi "Velt", Brisel polazi od činjenice da Zapad u budućnosti, strahujući od eskalacije, neće značajno povećati vojnu podršku Oružanim snagama Ukrajine do nivoa koji bi omogućio pokretanje kontraofanzive velikih razmera.

image