Svet

Tramp zgrožen otvaranjem OI u Parizu: Sramota, u Los Anđelesu neće biti takve "Tajne večere"

Scena sa transvestitima oko stola koja podseća na sliku Leonarda da Vinčija "Tajna večera" izazvala je negodovanje širom sveta
Tramp zgrožen otvaranjem OI u Parizu: Sramota, u Los Anđelesu neće biti takve "Tajne večere"© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Kandidat republikanca na predsedničkim izborima u Americi Donald Tramp kritikovao je ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, posebno deo u kojem se pojavljuju transrodne osobe.

"Veoma sam otvorenog duha, ali mislim da je to što su uradili sramota", rekao je bivši američki predsednik u intervjuu za Foks njuz.

Na pitanje kakvu vrstu ceremonije otvaranja bi voleo da vidi na OI u Los Anđelesu 2028. godine ukoliko postane predsednik, Tramp je odgovorio da sigurno neće biti prikazana "Tajna večera" kao u petak u Parizu.

Scena sa transvestitima oko stola koja podseća na sliku Leonarda da Vinčija "Tajna večera" izazvala je negodovanje širom sveta.

Umetnički direktor ceremonije otvaranja Tomas Žoli rekao je posle kritika da nikome nije želeo da se ruga ili da se nekom podsmeva i da mu "Tajna večera" nije bila inspiracija za kritikovanu scenu.

"Mislim da je bilo sasvim jasno da na tom stolu dolazi Dionis. On je tu, jer je bog slavlja i vina. Želeo sam da izvedem ceremoniju koja ispravlja stvari i koja miri. Takođe koja reafirmiše vrednosti naše (francuske) Republike", rekao je Žoli.

image