Svet

Izrael izveo napad na Bejrut: Meta komandant Hezbolaha; Oglasila se Moskva (VIDEO)

Hezbolah je ranije danas saopštio da će odgovoriti na bilo kakav potez Izraela, prenela je "Al Džazira"
Izrael izveo napad na Bejrut: Meta komandant Hezbolaha; Oglasila se Moskva (VIDEO)© Танјуг/AP Photo/Hussein Malla

U Bejrutu se čula jaka eksplozija, a iznad južnog predgrađa libanske prestonice se mogao videti oblak dima, javljaju očevici za Rojters.

Prema najnovijim informacijama dve osobe su poginule, a najmanje 20 ljudi je ranjeno. Među povređenima ima i dece.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su nedavno sprovele vazdušni napad na glavni grad Libana.

U saopštenju se navodi da je napad bio usmeren na komandanta Hezbolaha, za kojeg tvrde da je bio odgovoran iza smrtonosnog raketnog napada na Majdal Šams i drugih.

Više medija je izvestilo da je meta napada bio Fuad Šukr, takođe poznat kao "Hadž Mosin", viši savetnik vođe Hezbolaha, Hasana Nasralaha.

Mediji bliski Hezbolahu navode da IDF nisu uspele da ubiju Šukra, prenosi portal "IM Lebanon". I Rojters prenosi da Šukr nije ubijen u napadu, pozivajući se na bezbednosne izvore.

I RIA Novosti prenose da je Šukr preživeo izraelski udar, pozivajući se na visokog zvaničnika Hezbolaha.

Sa druge strane, izvor u administraciji opštine Haret Hreik rekao je dopisniku TASS-a da su, prema preliminarnim informacijama, u napadu ubijena dva komandanta Hezbolaha.

IDF su pre nekoliko godina označile Šukra kao komandanta jedinice Hezbolaha za navođene rakete. Izraelski mediji dodaju da Šukra takođe traže SAD zbog njegove navodne uloge u bombardovanju kasarne američkih marinaca u Bejrutu 1983. godine.

Citirajući anonimnog izraelskog zvaničnika, izraelski "Kanal 13" iz Tel Aviva piše: "Ako Hezbolah ne odgovori na napad, neće biti rata".

Libanska organizacija je ranije danas poručila da će odgovoriti na bilo kakav potez Izraela.

Izraelski ministar odbrane Joav Galat na društvenoj mreži Iks napisao je da je "Hezbolah prešao crvenu liniju".

Si-En-En je preneo da je Izrael obavestio SAD da će izvršiti napad na sklonište komandata Hezbolaha u Bejrutu, kao i da je ta informacija poslata preko bezbednosnih kanala.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je udare Izraela na Liban "grubim kršenjem međunarodnog prava", dok je američki Stejt department odbio da komentariše.

Iranska ambasada u Libanu osudila je izraelski napad na Bejrut.

"Najoštrije osuđujemo kukavičku i grešnu izraelsku agresiju koja je ciljala južno predgrađe Bejruta, i koja je odnela živote brojnih mučenika i ranjenih", navodi se u saopštenju ambasade na Iksu.

Bejrut je već danima potencijalna meta Izraelskih odbrambenih snaga, koje su se spremale za odgovor na napad na Golansku visoravan u kojoj je bilo ubijeno deset civila, od čega većina deca. Tel Aviv je za napad optužio Hezbolah, dok je libanska organizacija negirala umešanost. 

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena upozorila je izraelske zvaničnike da će se "situacija oteti kontroli" ako u odgovoru na napad na Golanskoj visoravni pogode ciljeve Hezbolaha u Bejrutu, izjavili su ranije izraelski i američki anonimni zvaničnici za "Aksios".

Izraelski ratni bezbednosni kabinet sastao se u nedelju kako bi razmotrio opcije za vojni odgovor na raketni napad u kojem je poginulo 12 dece i tinejdžera, uključujući opciju izvođenja napada u glavnom gradu Libana, rekli su izraelski zvaničnici.

Tel Aviv je za napad optužio Hezbolah, dok je libanska militantna organizacija negirala optužbe, tvrdeći da je u pitanju bio zalutali projektil izraelske "gvozdene kupole".

image