Svet

Lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u Teheranu; SAD i Izrael odbacuju odgovornost

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra

Lider palestinskog Hamasa Ismail Hanije ubijen je u svom stanu u Teheranu, saopštila je danas iranska Revolucionarna garda, a prenela je agencija Mehr.

Garda je dodala da je ubijen i telohranitelj lidera palestinske grupe.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Hamas je u zvaničnom saopštenju priznao smrt šefa Politbiroa, okrivljujući Izrael za incident.

Pokret je saopštio da su se napadi dogodili nakon što je Hanije učestvovao na ceremoniji inauguracije novog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana. Iran je zbog ubistva lidera Hamasa proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej izrazio je saučešće muslimanskim vernicima i palestinskom narodu nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, saopštivši da je osveta Izraelu dužnost Teherana.

"Zločinački i teroristički cionistički režim je mučenički ubio našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim, ali je i sebi pripremio teren za oštru kaznu", rekao je ajatolah.

Iranski analitičari su na državnoj televiziji okrivili Izrael za ubistvo lidera Hamasa, dok su iranski zvaničnici ocenili su da odgovornost snose i SAD, zbog svoje podrške jevrejskoj državi.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da Tel Aviv ne želi rat, ali da će biti spreman za sve mogućnosti.

Teheran nije saopštio detalje ubistva, ali je Revolucionarna garda poručila da je istraga u toku. Iransko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da očekuje "kaznene mere" međunarodne zajednice protiv Izraela.

Rusija je odlučno osudila izraelski napad u kojem je poginuo lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Hanije je napustio Pojas Gaze 2019. i od tada živeo u egzilu u Kataru, dok Hamasom u enklavi upravlja Jahja Sinvar, koji stoji iza napada na Izrael 7. oktobra.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad.

  • 31. jul 2024 • 18:46

    18:46

    UN: Napadi na Bejrut i Teheran su opasna eskalacija

    Izraelski napadi na Bejrut i ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu predstavljaju opasnu eskalaciju, ocenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antoniu Gutereš. 

  • 18:27

    Telo komandanta Hezbolaha pronađeno ispod ruševina

    Telo komandanta Hezbolaha Fuada Šukre, inače, višeg savetnika vođe Hezbolaha, pronađeno je ispod ruševina u gradu Bejrutu nakon jučerašnjeg izraelskog napada na prestonicu Libana, javlja dopisnik RIA Novosti.

  • 18:19

    U Teheranu protesti, podrška Palestini

    Stanovnici Teherana danas su masovno izašli na ulice kao znak podrške Palestini, nakon što je u tom gradu prethodno ubijen lider Hamasa Ismail Hanije. 

    Dopisnik RIA Novosti javlja da su na ulice izašli svi - od dece do starijih osoba. Svi oni šetaju centralnim ulicama iranske prestonice, uz zastave Palestine i libanskog Hezbolaha i transparente na kojima piše: "Smrt Sjedinjenim Državama!"

  • 18:16

    Savet bezbednosti večeras vanredno zaseda povodom ubistva lidera Hamasa

    Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras će održati hitnu sednicu povodom ubistva lidera palestinskog Hamasa Ismaila Hanije, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, prenosi TASS.

    Sednica će, kako se očekuje, početi u 22 časa po srednjeevropskom vremenu.

  • 17:03

    Galant razgovarao s Ostinom o ubistvu komandanta Hezbolaha

    Izraelski ministar odbrane Joav Galant razgovarao je sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom o ubistvu višeg komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, saopštila je pres služba izraelskog Ministarstva odbrane.

    "Sekretar odbrane Joav Galant nedavno je razgovarao sa američkim sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom. Sekretar Galant je obavestio sekretara Ostina o preciznoj operaciji ID za ubistvo najviše rangiranog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra", navodi se u saopštenju pres službe.

    Galant je takođe naglasio da su odnosi između država centralni za autoritet Izraela u regionu i za obuzdavanje Irana i njegovih pristalica, i zahvalio je Ostinu na njegovoj javnoj podršci pravu Izraela na samoodbranu.

  • 16:05

    Iran: Savet bezbednosti UN da zaštiti svet od izraelskih akcija

    Nakon ubistva šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijea, vršilac dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani pozvao je Savet bezbednosti UN da zaštiti svet od pretnji koje dolaze iz Izraela.

    "Savet bezbednosti UN mora da ispuni svoje obaveze u borbi protiv pretnje celom svetu i njegovoj bezbednosti", napisao je diplomata Iksu.

  • 15:29

    Iran: SAD snose "odgovornost" kao saveznik Izraela za ubistvo šefa Hamasa

    Iranski zvaničnici ocenili su da Sjedinjene Države snose odgovornost za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu zbog svoje podrške Izraelu.

    SAD su ranije odbacile optužbe da su umešane u ubistvo političkog lidera Hamasa.

  • 15:20

    Iran najavio specijalne operacije protiv protivnika

    Teheran će odgovoriti na ubistvo lidera palestinskog Hamasa Ismaila Hanije posebnim "specijalnim operacijama", koje će naterati zločince da se "duboko pokaju", saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama.

    Odgovor će biti žestok, najavio je Teheran.  

  • 15:02

    Izraelska vlada ne želi da komentariše ubistvo Hanijea

    Portparol izraelske vlade David Mencer odbio je danas da komentariše ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu gde je prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

    "Nećemo komentarisati taj incident", rekao je on na brifingu za novinare.

    Niko nije preuzeo odgovornost, ali se veruje da iza ubistva stoji Izrael. Hamas je ubistvo u navodom vazdušnom napadu nazvao "ozbiljnom eskalacijom" i zapretio "ratom za oslobođenje Jerusalima".

  • 14:52

    Iran: Očekujemo međunarodne kaznene mere protiv Izraela

    Iran očekuje "kaznene mere" međunarodne zajednice protiv Izraela, poručili su iz iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

    Teheran ima neosporivo pravo da odgovori istom merom, navodi se u saopštenju uz napomenu da je ubistvo Hanija teroristički napad koji krši Povelju UN i međunarodno pravo i, pritom, ugrožava bezbednost čitavog sveta.

    Na vrhu džamije Džamkaran u centralnoj iranskoj provinciji Kom je razapeta crvena zastava zbog ubistva Hanija, što za šite simbolizuje nepravedno prolivenu krv i poziv na osvetu za ubijenog čoveka, prenose "Novosti Azerbejdžana".

image