Lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u Teheranu; SAD i Izrael odbacuju odgovornost

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra

Lider palestinskog Hamasa Ismail Hanije ubijen je u svom stanu u Teheranu, saopštila je danas iranska Revolucionarna garda, a prenela je agencija Mehr.

Garda je dodala da je ubijen i telohranitelj lidera palestinske grupe.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Hamas je u zvaničnom saopštenju priznao smrt šefa Politbiroa, okrivljujući Izrael za incident.

Pokret je saopštio da su se napadi dogodili nakon što je Hanije učestvovao na ceremoniji inauguracije novog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana. Iran je zbog ubistva lidera Hamasa proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej izrazio je saučešće muslimanskim vernicima i palestinskom narodu nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, saopštivši da je osveta Izraelu dužnost Teherana.

"Zločinački i teroristički cionistički režim je mučenički ubio našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim, ali je i sebi pripremio teren za oštru kaznu", rekao je ajatolah.

Iranski analitičari su na državnoj televiziji okrivili Izrael za ubistvo lidera Hamasa, dok su iranski zvaničnici ocenili su da odgovornost snose i SAD, zbog svoje podrške jevrejskoj državi.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da Tel Aviv ne želi rat, ali da će biti spreman za sve mogućnosti.

Teheran nije saopštio detalje ubistva, ali je Revolucionarna garda poručila da je istraga u toku. Iransko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da očekuje "kaznene mere" međunarodne zajednice protiv Izraela.

Rusija je odlučno osudila izraelski napad u kojem je poginuo lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Hanije je napustio Pojas Gaze 2019. i od tada živeo u egzilu u Kataru, dok Hamasom u enklavi upravlja Jahja Sinvar, koji stoji iza napada na Izrael 7. oktobra.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad.

31. jul 2024 • 18:46

UN: Napadi na Bejrut i Teheran su opasna eskalacija

Izraelski napadi na Bejrut i ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu predstavljaju opasnu eskalaciju, ocenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antoniu Gutereš. 

Telo komandanta Hezbolaha pronađeno ispod ruševina

Telo komandanta Hezbolaha Fuada Šukre, inače, višeg savetnika vođe Hezbolaha, pronađeno je ispod ruševina u gradu Bejrutu nakon jučerašnjeg izraelskog napada na prestonicu Libana, javlja dopisnik RIA Novosti.

U Teheranu protesti, podrška Palestini

Stanovnici Teherana danas su masovno izašli na ulice kao znak podrške Palestini, nakon što je u tom gradu prethodno ubijen lider Hamasa Ismail Hanije. 

Dopisnik RIA Novosti javlja da su na ulice izašli svi - od dece do starijih osoba. Svi oni šetaju centralnim ulicama iranske prestonice, uz zastave Palestine i libanskog Hezbolaha i transparente na kojima piše: "Smrt Sjedinjenim Državama!"

Savet bezbednosti večeras vanredno zaseda povodom ubistva lidera Hamasa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras će održati hitnu sednicu povodom ubistva lidera palestinskog Hamasa Ismaila Hanije, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, prenosi TASS.

Sednica će, kako se očekuje, početi u 22 časa po srednjeevropskom vremenu.

Galant razgovarao s Ostinom o ubistvu komandanta Hezbolaha

Izraelski ministar odbrane Joav Galant razgovarao je sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom o ubistvu višeg komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, saopštila je pres služba izraelskog Ministarstva odbrane.

"Sekretar odbrane Joav Galant nedavno je razgovarao sa američkim sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom. Sekretar Galant je obavestio sekretara Ostina o preciznoj operaciji ID za ubistvo najviše rangiranog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra", navodi se u saopštenju pres službe.

Galant je takođe naglasio da su odnosi između država centralni za autoritet Izraela u regionu i za obuzdavanje Irana i njegovih pristalica, i zahvalio je Ostinu na njegovoj javnoj podršci pravu Izraela na samoodbranu.

Iran: Savet bezbednosti UN da zaštiti svet od izraelskih akcija

Nakon ubistva šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijea, vršilac dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani pozvao je Savet bezbednosti UN da zaštiti svet od pretnji koje dolaze iz Izraela.

"Savet bezbednosti UN mora da ispuni svoje obaveze u borbi protiv pretnje celom svetu i njegovoj bezbednosti", napisao je diplomata Iksu.

Iran: SAD snose "odgovornost" kao saveznik Izraela za ubistvo šefa Hamasa

Iranski zvaničnici ocenili su da Sjedinjene Države snose odgovornost za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu zbog svoje podrške Izraelu.

SAD su ranije odbacile optužbe da su umešane u ubistvo političkog lidera Hamasa.

Iran najavio specijalne operacije protiv protivnika

Teheran će odgovoriti na ubistvo lidera palestinskog Hamasa Ismaila Hanije posebnim "specijalnim operacijama", koje će naterati zločince da se "duboko pokaju", saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama.

Odgovor će biti žestok, najavio je Teheran.  

Izraelska vlada ne želi da komentariše ubistvo Hanijea

Portparol izraelske vlade David Mencer odbio je danas da komentariše ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu gde je prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

"Nećemo komentarisati taj incident", rekao je on na brifingu za novinare.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se veruje da iza ubistva stoji Izrael. Hamas je ubistvo u navodom vazdušnom napadu nazvao "ozbiljnom eskalacijom" i zapretio "ratom za oslobođenje Jerusalima".

Iran: Očekujemo međunarodne kaznene mere protiv Izraela

Iran očekuje "kaznene mere" međunarodne zajednice protiv Izraela, poručili su iz iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Teheran ima neosporivo pravo da odgovori istom merom, navodi se u saopštenju uz napomenu da je ubistvo Hanija teroristički napad koji krši Povelju UN i međunarodno pravo i, pritom, ugrožava bezbednost čitavog sveta.

Na vrhu džamije Džamkaran u centralnoj iranskoj provinciji Kom je razapeta crvena zastava zbog ubistva Hanija, što za šite simbolizuje nepravedno prolivenu krv i poziv na osvetu za ubijenog čoveka, prenose "Novosti Azerbejdžana".

Hezbolah: Izrael traži rat, i mi smo spremni

Poslanik iz libanske militantne organizacije i političke partije Hezbolah Ali Amapr poručio je da je ta organizacija spremna za rat s Izraelom, nakon što je Tel Aviv sproveo udar na južno predgrađe Bejruta, ciljajući visoko pozicioniranog komandanta Hezbolaha. 

"Neprijatelj zahteva rat i mi smo spremni, ako Bog da, spremni smo", rekao je Amar, prenosi "Džeruzalem post".

Komentarišući napad koji je sproveden kao odgovor na smrtonosni udar na Golansku visoravan za koji je Tel Aviv okrivio Hezbolah, anonimni izraelski zvaničnik je rekao medijima da Izrael ne traži rat, i da dalje eskalacije sa njihove strane neće biti ako libanska organizacija ne odgovori na udar na Bejrut.

Brigade Kasam: Izrael će platiti zbog ubistva Hanijea i agresije u Palestini

Vojno krilo Hamasa, Brigade Kasam, okarakterisalo je ubistvo političkog lidera grupe Ismaila Hanijea kao "opasan događaj" koji će imati posledice na celom regionu Bliskog istoka i upozorilo da će Izrael "platiti svojom krvlju" zbog agresije na palestinskim teritorijama.

"Zločinačko ubistvo vođe Hanijea u srcu iranske prestonice je značajan i opasan događaj koji prebacuje bitku u nove dimenzije i imaće velike posledice širom regiona", navodi se u saopštenju Brigada.

Dodaje se da "zločinac Netanjahu, zaslepljen iluzijama o veličini, tera okupirani entitet ka ponoru" i ubrzava kolaps Izraela i njegovo trajno uklanjanje sa okupiranih palestinskih teritorija, prenosi "Al Džazira".

U saopštenju se ističe da "neprekidni zločini" Izraela rezultiraju širokom međunarodnom podrškom za palestinski narod i njegov otpor okupaciji.

"Neprijatelj je pogrešio proširujući obim agresije, ubijajući vođe otpora u različitim arenama i narušavajući suverenitet regionalnih država", upozorile su Brigade Kasam.

"Neprijatelj će svojom krvlju platiti svoju agresiju u Gazi, na Zapadnoj obali i unutar svojih granica", navode palestinski borci.

Analitičar: Izrael koristio špijunski softver da locira Hanijea i potom ga ubije

Izrael je navodno podmetnuo sofisticirani špijunski softver putem vatsap poruke poslate lideru Hamasa Ismailu Hanijeu kako bi utvrdili njegovu tačnu poziciju u stanu, tvrdi Elajdža Maginer, vojno-obaveštajni analitičar.

Hanije je, naveo je on, ubijen nakon razgovora koji je vodio sa svojim sinom, tokom kojeg je utvrđena njegova tačna lokacija.

Veruje se da je špijunski softver sličan "pegazu" koji je razvila izraelska sajber-obaveštajna firma NSO i koji može da se infiltrira u pametne telefone, omogućavajući operateru da pristupi porukama, fotografijama i podacima o lokaciji, pa čak i kontroliše kameru i mikrofon telefona bez znanja korisnika.

Galant: Izrael ne želi rat, ali bićemo spremni za sve mogućnosti

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da Tel Aviv ne želi rat, ali da će biti spreman za sve mogućnosti.

Galant je posetio vojnike koji uvežbavaju rad na raketnim sistemima dugog dometa "erou" nakon što je u vazdušnom napadu IDF-a na Bejrut u četvrtak ubijen najviši vojni komandant Hezbolaha Muhsin Šukr, dok je u Teheranu ubijen lider Hamasa Ismail Hanije.

Egipat: Izrael podstiče konfrontaciju sa ozbiljnim bezbednosnim posledicama

Ministarstvo spoljnih poslova Egipta osudilo je izraelsku politiku eskalacije, upozoravajući Tel Aviv na posledice ubistava, narušavanje suvereniteta zemalja u regionu i podsticanje sukoba, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

"Ova opasna eskalacija preti da izazove konfrontaciju u regionu sa ozbiljnim bezbednosnim posledicama. Egipat upozorava na politiku atentata, narušavanja suvereniteta drugih država i podsticanja sukoba u regionu", saopštilo je ministarstvo.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova je u svom saopštenju pozvalo i Savet bezbednosti UN i uticajne međunarodne organizacije da ulože napore da zaustave eskalaciju tenzija na Bliskom istoku i spreče zaoštravanje situacije u regionu.

Irak osudio ubistvo Hanijea: Grubo kršenje međunarodnog prava i pretnja po bezbednost regiona

Iračko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je ubistvo šefa Hamasa Ismaila Hanijea, nazvavši postupke Izraela grubim kršenjem međunarodnog prava i pretnjom bezbednosti i stabilnosti u regionu.

"Vlada Republike Iraka najoštrije osuđuje operaciju ubistva šefa politbiroa Hamasa Ismaila Hanija u iranskoj prestonici Teheranu, kao rezultat napada na njegovu rezidenciju. Irak potvrđuje da se ova agresija smatra grubim kršenjem međunarodnog prava i pretnjom po bezbednost i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

SAD: Nismo umešane u ubistvo šefa politbiroa Hamasa

Sjedinjene Države nisu umešane u smrt političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, prenose američki mediji izjavu državnog sekretara Entonija Blinkena.

"Ovo nije nešto čega smo bili svesni ili u šta smo bili uključeni", rekao je Blinken za Si-En-Ej tokom posete Singapuru.

Hamas je ranije optužio Izrael i SAD da stoje iza ubistva Hanijea.

Tel Aviv ne prihvata odgovornost za Hanijeovu smrt

Izrael ne preuzima odgovornost za likvidaciju šefa Hamasa Ismaila Hanijea, rekao je RIA Novostima predstavnik Izraelskih odbrambenih snaga.

Hamas je ranije optužio Izrael i SAD da stoje iza ubistvo političkog lidera grupe.

Katar osudio ubistvo Hanijea: Za mir su potrebni ozbiljni partneri

Premijer Katara, koji je delovao kao posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, ocenio je da bi ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea moglo da ugrozi napore da se obezbedi primirje.

"Politička ubistva i kontinuirano gađanje civila u Gazi dok se pregovori nastavljaju navode nas na pitanje kako posredovanje može da uspe kada jedna strana ubije pregovarača na drugoj strani?", naveo je šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani.

"Za mir su potrebni ozbiljni partneri i globalni stav protiv zanemarivanja ljudskog života", dodao je.

Katar, Egipat i Sjedinjene Države su više puta pokušavale da obezbede prekid vatre između Izraela i palestinske grupe Hamas u Gazi.

Katar je oštro osudio ubistvo u Teheranu, rekavši da je to opasna eskalacija.

Iran proglasio trodnevnu žalost

Iran proglasio trodnevnu nacionalnu žalost zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog predsednika Islamske Republike.

Kremlj osudio ubistvo Hanijea

Rusija odlučno osuđuje izraelski napad u kojem je poginuo lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Smatramo da su takvi napad usmereni protiv pokušaja da se uspostavi mir u regionu, šta više mogu drastično da destabilizuju situaciju koja je ionako napeta", rekao je Peskov novinarima.

Izrael pojačava bezbednost sportista na Olimpijadi u Parizu posle ubistva Hanijea

Izrael će pojačati bezbednost svojih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu, nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, prenose izraelski mediji.

"Postoji strah da bi članovi izraelske delegacije u Parizu mogli da budu meta osvetničkih napada. Nakon procene (bezbednosne agencije) Šin Bet i bezbednosnih zvaničnika, postavljen je veći broj bezbednjaka uz izraelske olimpijce", navodi izraelski portal "Inet".

Francuske vlasti dozvolile su Izraelu i SAD da pošalju svoje agente za bezbednost u Pariz da se staraju o sigurnosti svojih sportista.

Si-En-En: Ubistvo Hanijea znak da Izrael ne želi da pregovara

Saradnici američke mreže Si-En-En ocenili su da je ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea jasan znak da Izrael ne želi da pregovara sa palestinskom grupom.

Opširnije pročitajte OVDE

Moskva osudila političko ubistvo: Moguće opasne posledice, sve strane neka se suzdrže

Moskva najoštrije osuđuje ubistvo lidera palestinskog Hamasa Ismaila Hanija u raketnom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. 

Moskva je istakla da je značajno što je napad izveden dok je Hanije boravio u Iranu gde je, na zvaničan poziv, učestvovao na ceremoniji inauguracije izabranog predsednika Islamske Republike Iran Masuda Pezeškijana.

"Očigledno je da su organizatori ovog političkog ubistva bili svesni opasnih posledica koje će ova akcija imati po ceo region. Nema sumnje da će ubistvo Ismaila Hanije imati izuzetno negativan uticaj na tok indirektnih kontakata Hamasa i Izraela u okviru kojih su dogovoreni obostrano prihvatljivi uslovi prekida vatre u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju.

Rusija poziva sve uključene strane da budu uzdržane i da se okanu koraka koji bi mogli da dovedu do dramatične degradacije bezbednosne situacije u regionu i da izazovu oružani sukob velikih razmera.

Sahrana u Kataru

Ispraćaj šefa Hamasa Ismaila Hanijeha biće održan u Teheranu u četvrtak, a zatim će njegovo telo biti prebačeno u glavni grad Katara - Dohu na molitvu i sahranu, saopštila je palestinska grupa.

Ranije je  "Tajms of Izrael" javio da će se sahrana Hanijea održati u petak u Dohi.

Hamnej: Osveta Izraelu za ubistvo Hanijea je dužnost Teherana

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej izrazio je saučešće muslimanskim vernicima i palestinskom narodu nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, saopštivši da je osveta Izraelu dužnost Teherana.

"Zločinački i teroristički cionistički režim je mučenički ubio našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim, ali je i sebi pripremio teren za oštru kaznu", rekao je ajatolah.

Istakao je da smatra da je dužnost Irana da osveti ubistvo vođe Hamasa, budući da se ubistvo dogodilo u Teheranu, prenosi "Al Džazira".

Erdogan osudio ubistvo šefa Hamasa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je ubistvo vođe palestinske grupe Hamas Ismaila Hanijea u Teheranu i rekao da to ubistvo neće slomiti volju Palestinaca. "Ovo ubistvo je podlost koja ima za cilj da poremeti palestinsku stvar, plemeniti otpor Gaze i pravu borbu naše palestinske braće i sestara, da slomi volju Palestinaca i da ih zastraši", naveo je Erdogan na Iksu. On je, pak, dodao da kao i ranije "cionističko varvarstvo neće ispuniti svoje ciljeve".

Šef Pentagona: Rat na Bliskom istoku nije neizbežan

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je izjavio da nema informacije o ubistvu lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

Ostin je naglasio da ne smatra da je širi rat na Bliskom istoku neizbežan, ali je poručio da će SAD pomoći Izraelu u odbrani ukoliko bude napadnut.

Opširnije čitajte OVDE

Hamas: Izrael i SAD odgovorni za ubistvo Hanijea

Hamas je saopštio da su Izrael i SAD odgovorni za ubistvo lidera grupe Ismaila Hanijea u Teheranu.

Predstavnik Hamasa u Alžiru Jused Hamdan rekao je za RIA Novosti da će palestinska grupa odgovoriti na ubistvo svog čelnika.

"Smrt heroja Ismaila Hanijea nakon njegovog učešća na inauguraciji iranskog predsednika neće uticati na odluke rukovodstva (Hamasa) i njegove strukture. Izrael će platiti cenu za ovaj zločin i za sve zločine protiv našeg naroda", rekao je.

Iranski predsednik: Teroristički okupatori će platiti za ubistvo Hanijea

Teheran će naterati "terorističke okupatore" koji su ubili lidera Hamasa Ismaila Hanijea da se pokaju, poručio je predsednik Irana Masud Pezeškijan.

"Islamska Republika Iran će braniti svoj teritorijalni integritet, svoje dostojanstvo, svoju čast i čast i nateraće napadače teroriste da se pokaju za svoje kukavičke akcije", poručio je on.

"Veza između dva ponosna naroda Irana i Palestine biće jača nego ranije, a put otpora i odbrane potlačenih nastaviće se jači nego ikad", izjavio je Pezeškijan.

Izraelskim ministrima naloženo da ne komentarišu ubistvo Hanijea

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua naložilo je ministrima da ne komentarišu ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, preneli su izraelski mediji.

Iranski mediji su javili da je Hanije ubijen oko 2 sata posle ponoći dok je boravio u "specijalnoj rezidenciji za ratne veterane na severu Teherana", piše "Džeruzalim post".

Libanska agencija Al Majadin navodi da je raketa koja je pogodila rezidenciju u kojoj je boravio Hanije u Teheranu ispaljena iz druge zemlje.

Kina osudila ubistvo lidera palestinskog Hamasa

Kina najoštrije osuđuje ubistvo lidera palestinskog Hamasa Ismaila Hanije, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Cjan na brifingu i dodao da kineske vlasti posvećuju posebnu pažnju ovom zločinu.

"Osuđujemo ubistvo i duboko smo zabrinuti da bi ovaj incident mogao da dovede do veće nestabilnosti u regionu", saopšteno je iz Pekinga.

Ko je Ismail Hanije?

Politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u svom stanu u Teheranu, rođen je u izbegličkom kampu Šati u Gazi 1962, nakon što su njegovi roditelji pobegli iz grada Askalana posle stvaranja države Izrael 1948. godine.

Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je diplomirao arapsku književnost, piše "Al Džazira".

Dok je bio na univerzitetu 1983. godine pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa.

U grupi je blisko sarađivao sa suosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom, a na funkciju političkog lidera izabran je 2017. godine, zamenivši Haleda Mešala.

Opširnije čitajte OVDE

Hamas nakon Hanijeovog ubistva: Vodićemo rat za oslobođenje Jerusalima

Hamas će voditi otvoreni rat za oslobođenje Jerusalima za šta je spreman da plati cenu, izjavio je portparol palestinske grupe Samu Abi Zuhri, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Abu Zuhri je Hanijeovo ubistvo opisao kao "ozbiljnu eskalaciju" i istakao da počinioci neće postići svoje ciljeve, preneo je Rojters, dok je "Tajms of Izrael" objavio da je Abu Zuhri rekao da je Hamas dovoljno jak da prevlada smrt bilo kog od svojih lidera.

"Razmatramo opciju otvorenog rata da oslobodimo Jerusalim i spremni smo da platimo svaku cenu", dodao je on.

Opširnije čitajte OVDE

Moskva: Smrt Hanijea je političko ubistvo

Smrt političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea je neprihvatljivo političko ubistvo koje povećava rizik od eskalacije u regionu, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

Opširnije čitajte OVDE

Izrael od 1996. ubio četvoricu lidera Hamasa

Izrael je od 1996. jula ubio četvoricu lidera Hamasa, uključujući i šeika Ahmeda Jasina, sa kojim je politički lider Ismail Hanije, koji je ubijen u Teheranu, blisko sarađivao, da bi se posle pridružio ovoj palestinskog grupi.       

U januaru 1996, Izrael je ubio vojnog vođu Hamasa Jahju Ajaša u Beit Lahiji u Gazi, podseća "Al Džazira".    

U martu i aprilu 2004, u Gazi su ubijeni duhovni vođa i osnivač Hamasa šeik Amhed Jasin i Jasinov naslednik i suosnivač Hamasa Abdel Aziz el Rantisi.

Još jedan visoki zvaničik Hamasa Saleh el Aruri ubijen je u napadu izraelske bespilotne letelice u Bejrutu u januaru ove godine.

Palestinski islamski džihad: Izrael na ivici kolapsa

Zamenik militantne organizacije Palestinski islamski džihad Muhamed el Hindi izjavio je da je ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu znak da je Izrael na ivici kolapsa.         

"Ubistvo nije upereno samo protiv palestinskog otpora i Hamasa pojedinačno, već i protiv Irana. Izrael je na ivici kolapsa, a njihove reakcije odražavaju konfuziju i nesposobnost da ostvare svoje ciljeve. Izrael se prvi put u svojoj istoriji suočava sa takvim otporom", rekao je El Hindi za libansku televizijsku stanicu "Al Majadin", prenosi Tanjug.