Raport iz Libana za RT Balkan: Hezbolah će ozbiljno odgovoriti Izraelu

Cionisti će zapaliti region svojom agresijom na Liban, Palestinu, Siriju i Iran, a to sve uz podršku i planiranje Amerike i nekih zapadnih zemalja, kao i podršku nekih arapskih režima, ocenjuje predsednik Libanskog komiteta za mir i solidarnost Žamilj Muhamed Safija

Lider palestinskog Hamasa Ismail Hanije ubijen je u svom stanu u Teheranu, a Izraelske odbrambene snage saopštile su da je likvidiran i viši komandant Hezbolaha Fuad Šukr, koji se nalazio u istoj zgradi.

Za sada, još niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra.

Eksplozija nasilja na Bliskom istoku  je bez presedana i to je u velikoj meri posledica politike SAD u tom regionu , istakao je nedavno šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, napomenuvši da ukoliko Vašington obustavi podršku Tel Avivu, krvoproliće u Pojasu Gaze će se zaustaviti, ali da oni to ili ne žele, ili ne mogu to da urade.

Situacija u Libanu je veoma opasna i uskoro očekujemo "široki" rat, više žrtava i razaranja, ali očekujemo i ozbiljan odgovor libanskog otpora Izraelu, kaže za RT Balkan predsednik Libanskog komiteta za mir i solidarnost, jedan od osnivača Međunarodnog komiteta za solidarnost sa palestinskim narodom Žamilj Muhamed Safija.

"Cionisti će zapaliti region svojom agresijom na Liban, Palestinu, Siriju i Iran, a to sve uz podršku i planiranje Amerike i nekih zapadnih zemalja, kao i podršku nekih arapskih režima. Verujem da će se to dogoditi. Region će se zapaliti", ocenjuje naš sagovornik.

Komentarišući reči turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, da bi Turska mogla da uđe u Izrael kako bi pružila podršku Palestincima, Žamilj Muhamed Safija navodi da se radi o izjavi "samo da bi zadovoljio svoj narod".

On podseća da se juče desio opasan događaj – atentat na dvojicu lidera Hamasa i Hezbolaha, a da će ta akcija neminovno dovesti do odlučnog odgovora Hezbolaha i Irana protiv Izraela.

"Štaviše, to ne sprečava druge zemlje da uđu u ovaj rat, pogotovo što je ovo drugi put da je Izrael narušio suverenitet Irana i ubio zvaničnika Hamasa. Čekamo satima odgovor iz osovine otpora u Libanu, Palestini, Iraku i Jemenu", dodaje naš sagovornik.

On ističe da veruje da se osovina otpora sastala i da će razviti plan obuzdavanja Izraela.

Istovremeno, kako dodaje, veruje da se odvijaju kontakti između rusko-američkih, turskih i kineskih vlasti kako bi se izbegao potencijalno opasan rat koji utiče na region, ali da će odgovor svakako biti neizbežan.

"Ovaj kukavički čin koji je Izrael počinio protiv civila je zato što, posle deset meseci rata u Pojasu Gaze i južnom Libanu, nije postigao nikakav vojni uspeh. Naprotiv, pretrpeo je velike gubitke u vojnom, ekonomskom, društvenom i političkom smislu", naglašava libanski političar .

Prema njegovim rečima, osim pada svog ugleda u svetu, Izrael je postao poznat u svetu kao neonacistički ubica dece i žena.

"Izrael, odnosno Amerika, ne prihvata gubitke. Oni traže izlaz iz kojeg mogu izaći kao pobednici, ali stvari su došle do toga da će se osovina otpora boriti do kraja. Region je ušao u novu odlučujuću fazu, čiji bi kraj bio povlačenje Amerikanaca iz zapadnoazijskog regiona, a sve što je urađeno do sada je ništa manje nego američko-cionistički plan", zaključio je naš sagovornik.