Zelenski ponovo nagoveštava pregovore? Sledeća konferencija da bude sa Rusima

Ako svi žele da vide Ruse za pregovaračkim stolom, onda mi ne možemo biti protiv toga, poručio je lider kijevskog režima

Druga konferencija na temu Ukrajine neće doneti rezultate, ako u njoj ne budu učestvovali i ruski predstavnici, rekao je za "Mond" Vladimir Zelenski, prenosi TASS.

"Kao i većina zemalja, verujem da predstavnici Rusije moraju da budu prisutni na drugom samitu, inače nećemo postići konkretne rezultate. Ako svi žele da ih vide za pregovaračkim stolom, onda mi ne možemo biti protiv", izjavio je Zelenski.

Podsetimo, ukrajinski zvaničnici od nedavnog samita u Švajcarskoj izmenili su retoriku, te se u njihovim izjavama s vremena na vreme od tada mogla čuti poruka da Ukrajina želi da pregovara sa Moskvom.

Prva takva izjava došla je lično od Vladimira Zelenskog, koji je po završetku samita poručio da bi na sledećem takvom samitu trebalo da prisustvuju i ruski zvaničnici, nakon čega bi, kako je dodao, trebalo i da odmah bude postignut mir. On je tada priznao da mir nije moguće postići bez dijaloga sa Rusijom, iako je ranije, što je opšte poznato, zabranio pregovore sa Moskvom dok je na njenom čelu predsednik Vladimir Putin.

Sasvim nedavno, 21. jula, Zelenski je ponovo izjavio da postoji mogućnost za mirovne pregovore sa predstavnicima Rusije, čak i ako bi to značilo da će morati da pregovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Slična izjava došla je zatim i od šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe. On je u Kini izjavio da je Kijev spreman da "vodi dijalog i pregovore sa ruskom stranom".

Na to, Moskva je poručila da je spremna za dijalog, ali da za sada nisu jasni svi detalji, te da će sačekati da se situacija razjasni na kakve pregovore misle u Kijevu. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, na putu do pregovora sa Kijevom postoji nekoliko problema, među kojima su nelegitimitet Zelenskog, kao i zabrana pregovora sa Moskvom, dok je na njenom čelu Vladimir Putin.