Papa posetio časnu sestru koja radi sa LGBT zajednicom

Žaningros je u intervjuu za "Oservatore Romano" u junu navela da redovno posećuje Vatikan sredom, često u pratnji pripadnika LGBT zajednice

Papa Francisko je posetio rimsko primorsko naselje Ostiju, gde se sastao sa francuskom časnom sestrom Ženevjev Žaningros koja je poznata po višedecenijskom radu sa LGBT zajednicom.

Sastanak je usledio nakon nedavnog izvinjenja Vatikana zbog papinog vređanja homoseksualaca tokom sastanka iza zatvorenih vrata sa italijanskim biskupima.

Žaningros živi u kamp prikolici u blizini Luna parka, popularnog tobogana i cirkusa, a Vatikan je objavio fotografije posete, na kojima se vidi kako papa blagosilja religioznu statuu u blizini atrakcija parka, prenosi Rojters.

Žaningros je u intervjuu za "Oservatore Romano" u junu navela da redovno posećuje Vatikan sredom, često u pratnji pripadnika LGBT zajednice.

Komentarišući uvredu na račun homoseksualaca, ona je napomenula da su se njeni prijatelji, iako je u početku bilo bolno, na kraju smejali, uvereni da papa nije imao istinsku nameru da pokaže nepoštovanje.

"Toliko ga vole jer je ovo prvi put da je papa dočekao trans i gej ljude", rekla je Žaningros u junu, dodajući da su mu se "oni zahvalili su mu se jer su konačno našli crkvu koja im je izašla u susret".

Mediji su ranije preneli da je papa na sastanku sa biskupima u maju koristio italijanski izraz "frociaggine" koji se grubo prevodi kao "ped**luk".

Papa se navodno našalio sa italijanskim biskupima kada je, ponavljajući stav protiv gej muškaraca u sveštenstvu, rekao da na katoličkim seminarima "već postoji ped**luk".

Nakon toga Vatikan je izdao saopštenje u kojem se izvinjava zbog papinih reči.

"Papa nikad nije nameravao da uvredi ili da se izrazi na homofobičan način i izvinjava se svima koji su se osetili povređeno korišćenjem izraza koji su objavili drugi", rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.