Svet

Netanjahu: Izazovni dani pred nama, spremni smo za svaki scenario

Netanjahu se pohvalio nedavnim uspesima IDF-a i udarcima koje je Izrael zadao protivnicima
Netanjahu: Izazovni dani pred nama, spremni smo za svaki scenario© Andrew Harnik/Getty Images

Izrael je u egzistencijalnom ratu protiv Irana, a "izazovni dani" su pred nama, rekao je premijer Benjamin Netanjahu u televizijskom obraćanju iz sedišta IDF Kirja u Tel Avivu nakon sastanka ratnog kabineta.

"Spremni smo za svaki scenario i stajaćemo ujedinjeni i odlučni protiv svake pretnje", rekao je a preneo "Tajms ov Izrael".

Za rat će, kaže, biti potrebno vreme, pa on zahteva izdržljivost od građana Izraela.

Kaže da je već neko vreme bio pod pritiskom u zemlji i inostranstvu da okonča rat, ali nije popustio, kao što neće ni sad.

Netanjahu je dodao da je Izrael poslednjih dana zadao snažne udarce Hutima, Hamasu i Hezbolahu, podsećajući na napad na vojnog vođu Hamasa Muhameda Deifa u Gazi pre nekoliko nedelja, na nedavni udar na luku Hodeida u Jemenu i sinoćnji napad na Fuada Šukra, kojeg naziva "šefom Hezbolahovog štaba".  Šukru je, prema njegovim rečima direktno odgovoran za ubistvo 12 dece u Majdal Šamsu i za napade preko severne granice Izraela. Navodno, umešan je i u napad na američke marince u Libanu 1983. i održavanje veza između Irana i Hezbolaha.

Izraelski premijer nije pomenuo ubistvo šefa Hamasa Ismaila Hanije.

Netanjahu naglašava da Druzi i Jevreji imaju "zavet života" koji je ojačan poslednjih dana.

"Poravnali smo račune sa Šukruom i poravnaćemo račune sa svakim ko nam naudi. Svako ko nišani našu decu, svako ko ubija naše građane, svako ko nanosi štetu našoj zemlji", rekao je zaklinjući se da će naplatiti visoku cenu za svaku agresiju protiv Izraela.

image