Svet

Nekadašnji britanski ambasador u Moskvi: U SAD već postoji pritisak da se počne sa pregovorima

U interesu Sjedinjenih Američkih Država, da Ukrajina što uspešnije izađe iz sukoba, što vodi u pravcu ranih pregovora, rekao je Brenton
Nekadašnji britanski ambasador u Moskvi: U SAD već postoji pritisak da se počne sa pregovorimaGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Aktuelni američki predsednik Džozef Bajden zainteresovan je da što pre otpočne mirovne pregovore o Ukrajini i da ovo pitanje ne prepusti volji budućeg šefa američke administracije, rekao je nekadašnji ambasador Velike Britanije u Moskvi Entoni Brenton, prenosi TASS.

Entoni Brenton je funkciju britanskog ambasadora u Rusiji obavljao u periodu od 2004. do 2008. godine.

"U interesu Sjedinjenih Američkih Država, a u interesu je i Ujedinjenog Kraljevstva, da Ukrajina što uspešnije izađe iz ovog rata. Po mom mišljenju, a mislim i po mišljenju Amerikanaca, to govori u prilog ranih pregovora. Siguran sam da Amerikanci ovo razumeju", izjavio je bivši diplomata.

Kako navodi Brenton, u SAD već postoji pritisak da se započnu pregovori zbog predstojećih predsedničkih izbora.

"Problem je naravno što u SAD predstoje izbori u novembru. Pretpostavljam da će, u stvari, Bajdenova administracija biti veoma zainteresovana da ovo pitanje ne prepusti Donaldu Trampu jer će Tramp, naravno, biti mnogo manje naklonjen Ukrajini od Džoa Bajdena", ocenio je on i dodao:

"Takođe postoji pritisak u SAD da se brzo krene ka pregovorima. I nadam se da će se postupati na u skladu sa tim".

image