Zašto je Melonijeva ljuta na Brisel?

Tenzije između liderke Italije i šefice EK su sve veće

Odnos italijanske premijerke Đorđe Meloni i nove-stare šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen sve je napetiji. Najnovija gloženja dve političarke ponovo dovode pod znak pitanja vezu Italije sa Briselom, koja je za dve godine mandata desničarke Melonijeve "ispala" mnogo bolja nego što se očekivalo.

Iako je Melonijeva ublažila svoju evroskeptičnu retoriku, a Fon der Lajenova pokušavala da joj se "udvara" tražeći podršku da ostane na funkciji, to partnerstvo, uočava "Fajnenšel tajms" (FT), sada pokazuje znake napetosti.

Melonijeva je prošle nedelje preduzela "korak bez presedana" kada je, nakon što je Komisija objavila izveštaj koji dovodi u pitanje slobodu medija u toj mediteranskoj zemlji, optužila Brisel da je postao plen "lažnih vesti", koje plasiraju "profesionalci za dezinformacije i mistifikaciju".

Oštre primedbe italijanske liderke usledile su nedeljama nakon što se uzdržala od odluke lidera EU da nominuje Fon der Lajenovu za još jedan mandat.

Melonijeva je potom naložila članovima njene partije Braća Italije da glasaju protiv potvrđivanja mandata Fon der Lajenove u Evropskom parlamentu.

Sve ovo, uveravaju analitičari s kojima je razgovarao FT, najavljuje povećane nestabilnosti između Rima i Brisela, jer Melonijeva nastoji da ojača svoj nacionalizam.

Tenzije se pojavljuju i oko fiskalne politike, tempa zelene tranzicije EU i drugih pitanja.

Pjetro Benasi, bivši italijanski ambasador u EU, kaže da je  borbeniji stav Melonijeve motivisan njenim rivalstvom sa liderom krajnje desnice i potpredsednikom Mateom Salvinijem, koji zastupa radikalnije evroskeptične stavove, ali navodi da bi Italijanku mogla da ohrabri i sve veća mogućnost da se Donald Tramp vrati u Belu kuću posle američkih izbora.

Senator Klaudio Borgi iz Salvinijeve stranke Liga, međutim, upozorio je da će neslaganja neizbežno rasti.

"Glasanje za Fon der Lajenovu bila bi zamka, s obzirom da Melonijeva nije bila u stanju da zauzvrat izvuče ništa bitno iz Brisela", rekao je senator Lige i ocenio uzdržavanje od glasanja kao "veoma pametan potez".