Svet

Zbog rasta tenzija na Bliskom istoku sedam avio kompanija otkazuje letove za Izrael

Tenzije su porasle nakon što je Tel Aviv izveo atentat na Fauda Šukra (63), poznatijeg kao "Hadž Mosin", višeg savetnika vođe Hezbolaha
Zbog rasta tenzija na Bliskom istoku sedam avio kompanija otkazuje letove za Izrael© Nir Keidar/Anadolu via Getty Images

Sedam avio kompanija otkazalo je u sredu letove za Izrael, kao odgovor na eskalaciju bezbednosnih tenzija, dok se Tel Aviv sprema za moguću odmazdu libanske grupe Hezbolah nakon atentata na jednog od ključnih vojnih vođa grupe u Bejrutu, piše Anadoli agencija.

Radio izraelske vojske objavio je da su se američki "Junajted erlajns" i "Delta erlajns" odlučili na taj potez, nakon ubistva višeg komandanta Hezbolaha Fuada Šukra.

Izraelski dnevni list "Jediot Aronot" objavio je da je "Britiš ervejz" najavio obustavu svojih letova za Izrael.

Ovim kompanijama su se pridružile i "Brasels erlajns", "Lufthanza", "Ostrijan erlajns" i "Er Indija", prenosi izraelski tv "Kanal 12".

"'Junajted erlajns', koji obavlja 14 letova sedmično za Tel Aviv, obavestio je putnike o otkazivanju letova za naredne dane", navodi list dodajući da je "Delta" otkazala letove u sredu i četvrtak iz Njujorka.

Za "Britiš ervejz" nije poznato da li su letovi obustavljeni na 24 ili 48 sati.

"Ostrijan erlajns" i nemačka "Lufthanza" obustavili su u ponedeljak letove za i sa aerodroma "Ben Gurion" u Tel Avivu.

Izrael je u aprilu zatvorio svoj vazdušni prostor na sedam sati zbog napada dronom i projektilima Irana, koji je bio odmazda za izraelski vazdušni napad na ambasadu Teherana u Damasku.

U napadu je poginulo 16 ljudi, među kojima i visoki oficir iranskih snaga Kuds.

Tenzije u Izraelu su porasle nakon što je Tel Aviv izveo atentat na Fauda Šukra (63), poznatijeg kao "Hadž Mosin", višeg savetnika vođe Hezbolaha, Hasana Nasralaha, u vazdušnom napadu na zgradu u južnom Bejrutu u utorak naveče.

Hezbolah je potvrdio Šukrovo ubistvo u sredu uveče.

Palestinska grupa otpora Hamas saopštila je juče da je Tel Aviv ubio šefa političkog biroa grupe Ismaila Hanijea u izraelskom vazdušnom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu.

Povećan je strah od punog rata između Izraela i Hezbolaha nakon višemesečne razmene prekogranične vatre.

Eskalacija dolazi u pozadini izraelskih napada na Gazu u kojima je od oktobra, nakon napada Hamasa, ubijeno više od 39.400 ljudi.

image