Svet

Turski ministar potvrdio: Nakon deset godina sastaće se Erdogan i Asad

Sirijska strana je spremna za sastanak bez ikakvih preduslova, ali Turska ističe da neće biti dogovora ako se bude ignorisala sirijska opozicija, naveo je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan
Turski ministar potvrdio: Nakon deset godina sastaće se Erdogan i Asadwww.globallookpress.com © Marek Antoni Iwanczuk/Keystone Press Agency

Prvi put nakon više od deset godina sastaće se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i sirijski lider Bašar el Asad, ali na teritoriji treće zemlje, rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan za "Sabah".

Ranije je i list "Turkie" preneo da bi sastanak Erdogana i Asada mogao da se održi tokom avgusta na graničnom prelazu. Turski list je naveo da je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin prošle nedelje u Ankari sa turskim kolegom Ibrahimom Kalinom razgovarao upravo o datumu i mestu sastanka lidera Turske i Sirije.

"Ako se sastanak održi, biće to u trećoj zemlji, ali još uvek nema detalja", rekao je Fidan, navodeći da Ankara želi da Damask vodi dijalog sa sirijskom opozicijom.

Fidan je naveo da Rusija ukazuje na važnost prisustva iranskih predstavnika na sastanku, ali za Ankaru je prioritet sama činjenica da će se sastanak održati.

Dijalog sa sirijskim zvaničnicima o mestu i datumu sastanka se nastavlja, još uvek nije definisano vreme, naveo je turski ministar, dodajući da je sirijska strana spremna za sastanak bez ikakvih preduslova, ali turska nije.

"Pomirenje sa sirijskom opozicijom je zadatak sirijskih vlasti. Ja mogu da ih podstičem na to, ali ne mogu da ih nateram. Nemoguće je da se dogovorimo sa Damaskom, a da ignorišemo opoziciju", rekao je Fidan.

Mnoge zemlje, među kojima je Rusija, si zainteresovane za unapređenje odnosa između Turske i Sirije, naveo je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje da li se Moskva sprema za sastanak Erdogana i Asada.

Asad je 15. jula rekao da je spreman za sastanak sa svojim turskim kolegom ako to ispunjava sirijske nacionalne interese, a i Erdogan je potvrdio da turske vlasti utvrđuju plan za normalizaciju odnosa između Ankare i Damaska i održavanje pregovora između lidera Turske i Sirije.

Još ranije je Erdogan naveo da je turski ministar Fidan ovlašćen da organizuje njegov sastanak sa Asadom, verovatno u nekoj trećoj zemlji. A kako je rekao specijalni izaslanik Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentijev, taj sastanak bi se mogao održati u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova su poručili da bi normalizacija odnosa Sirije i Turske trebalo da bude zasnovana na vraćanju na situaciju koja je postojala pre 2011. godine.

image