"Crvena zastava osvete": Kakvu poruku je Iran poslao Izraelu nakon ubistva lidera Hamasa?

Iran je crvenu zastavu podizao već dva puta ove godine: nakon terorističkog napada u Kermanu u januaru i izraelskog udara na Damask u aprilu

Samo nekoliko minuta nakon što je vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnej rekao da će Teheran osvetiti ubistvo jednog od lidera Hamasa Ismaila Hanijea, iznad džamije u svetom gradu Komu podignuta je simbolična "crvena zastava osvete".

"Zločinački i teroristički cionistički režim ubio je našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim", naveo je ajatolah Hamnej u saopštenju u sredu, dodajući da je Tel Aviv "takođe pripremio teren za oštru kaznu".

On je rekao da je dužnost Irana da se osveti za ubistvo Hanijea, koji je bio u iranskoj prestonici na inauguraciji predsednika Masuda Pezeškijana.

Ta zastava se podiže tokom meseca Muharema, kada se obeležava smrt šiitskog Imama Alija. Prema pisanju "Kašmir observera", ona je podignuta samo šest puta izvan verskih razloga u novijoj istoriji, između ostalog, i nakon ubistva vođe Korpusa islamske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija u januaru 2020. godine.

Iran je crvenu zastavu podizao već dva puta ove godine: nakon terorističkog napada u Kermanu u januaru, kada su najmanje 103 osobe poginule tokom obeležavanje godišnjice Sulejmanijevog ubistva, kao i nakon izraelskog udara na Damask u aprilu, kada je ubijen još jedan visoki zvaničnik Revolucionarne garde.

Odgovarajući na navode da je eskalacija sa iranske strane danas neizbežna, najpoznatiji ruski vojni bloger "Ribar" podseća da je nakon svakog ranijeg podizanja zastave Teheran odgovorio odmereno i koordinisano.

"Nema osnova da se veruje da će ovoga puta biti drugačije. Za sada", ističe on.