Venecija nastavlja borbu protiv masovnih poseta: Ograničava broj turističkih grupa

Lokalne vlasti su zabranile i upotrebu zvučnika vodičima kako bi "zaštitile mir stanovnika" i osigurale da se pešaci mogu slobodnije kretati

Nakon odluke da naplaćuje ulaz u grad kako bi se izborila sa sve većim prilivima turista, Venecija se odlučila na novi korak u poslednjem pokušaju da smanji uticaj masovnih poseta – ograničavanje turističkih grupa na 25 ljudi, prenosi Rojters.

Osim toga, lokalne vlasti su takođe zabranile upotrebu zvučnika vodičima kako bi "zaštitile mir stanovnika" i osigurale da se pešaci mogu slobodnije kretati.

Ali tu nije kraj. Biće izrečene i kazne od 25 do 500 evra za one koji se ne pridržavaju ovih novih mera, koje su prvobitno trebalo da stupe na snagu u junu.

Postoje izuzeci za decu mlađu od dve godinestudente i one na edukativnim putovanjima.

Ograničenja se odnose na centar grada, kao i na ostrva Murano, Burano i Torčelo.

Podsetimo, Venecija je u aprilu postala prvi grad na svetu koji je uveo sistem plaćanja za posetioce, u eksperimentu sa ciljem da se smanji broj turista u špicu.

Vlasti su uvele naknadu za dnevni izlet u periodu od 8.30 do 16 časova.

Međutim, posetioci koji su došli u Veneciju da večeraju ili prisustvuju večernjem koncertu nisu morali da plate, a mera je trajala 29 dana.

Taj potez gradske uprave je kritikovan od strane raznih udruženja iz Venecije koja tvrde da se ovime grad pretvara u "zabavni park", ali i da naplata ulaska neće imati nikakav učinak.

"Pet evra neće odbiti ljude. Dnevni posetioci nisu problem, već stvari poput manjka priuštivog stanovanja. Potrebni su nam propisi koji bi pomogli stanovnicima, uvođenjem pravila kojim bi se ograničile stvari kao što je 'Airbnb', na primer", rekla je predsednica udruženja za stanovanje Federika Toninelo.