Svet

"Global tajms": Sve više zemalja zainteresovano za članstvo u BRIKS-u, konsenzus Globalnog juga

Kontinuirano širenje BRIKS-a uliva nadu u razvoj Globalnog juga na ravnopravnim osnovama, kažu sagovornici kineskog lista
"Global tajms": Sve više zemalja zainteresovano za članstvo u BRIKS-u, konsenzus Globalnog jugaGetty © Li Qingsheng/VCG

Sve više zainteresovanih zemalja za članstvo u BRIKS-u ukazuje na saglasnost Globalnog juga kada je u pitanju ova organizacija, piše kineski "Global tajms".

Podsetimo, nakon što su se grupi čiji su osnovni članovi Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika u januaru 2024. godine pridružili i Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran i Etiopija, a još 40 zemalja je iskazalo zainteresovanost.

Predsednica ruskog Saveta Federacije Valentina Matvijenko izjavila je prošlog meseca da 24 zemlje očekuju da budu primljene u ovu organizaciju, a "Global tajms" napominje da su Belorusija i Malezija već podnele zahtev za članstvo, dok se očekuje da bi Salvador mogao da uradi isto u narednih godinu ili dve.

"Sve veći broj država koje žele da se pridruže BRIKS-u pokazuje efikasnost ovog mehanizma saradnje, koji je veoma privlačan za zemlje u razvoju", rekao je za kineski list Song Vei, profesor sa Fakulteta za međunarodne odnose i diplomatiju na Pekinškom univerzitetu za inostrane studije.

BRIKS je učvrstio konsenzus među zemljama u razvoju i pojavio se kao snažan zagovornik razvojnih potreba ovih zemalja. Bilo da se radi o unapređenju ekonomske saradnje ili zastupanju pravednijeg globalnog upravljanja, BRIKS se dosledno zalagao za praktične interese zemalja u razvoju, rekao je Song.

Kako navodi, kontinuirano širenje BRIKS-a uliva poverenje u razvoj Globalnog juga. 

"Za zemlje u razvoju, put ka razvoju leži u ujedinjenom samousavršavanju i strateškom usklađivanju kroz ekonomsku i trgovinsku saradnju, a ne u preteranom oslanjanju na podršku razvijenih država", dodao je Song.

Za razliku od ekskluzivnih krugova saradnje koje promoviše Vašingtonom predvođeni Zapad, i koji povlači granice na ideološkim osnovama, "model BRIKS-a se zasniva na širenju konsenzusa među zemljama u razvoju kroz ravnopravne i međusobne pregovore", napomenuo je kineski stručnjak.

image