Svet

Si Đinping pozvao na modernizaciju kineske granice, mora i protivvazdušne odbrane

U novim okolnostima, u svetu koji se brzo menja, imperativ je poboljšati sveobuhvatnu sposobnost zaštite nacionalnog suvereniteta i sigurnosti granica, poručio je predsednik Kine
Tanjug/AP Photo/Vincent Thian, Pool

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da je unapređenje izgradnje moderne granične, pomorske i protivvazdušne odbrane inherentni zahtev nacionalne odbrane i modernizacije vojske.

"Važno je da svi nadležni organi shvate nove okolnosti, karakteristike i zahteve rada na razvoju granične, pomorske i protivvazdušne odbrane, jačaju osećanje odgovornosti, neguju inovativne ideje i teže izgradnji jake, bezbedne i moderne granične, pomorske i vazdušne odbrane", poručio je Si na sednici Centralnog komiteta Komunističke partije Kine koja je održana uoči Dana vojske koji se obeležava 1. avgusta, prenosi Sinhua.

Si je istakao da su granica, more i protivvazdušna odbrana važan simbol nacionalnog suvereniteta, "ključna kapija nacionalne bezbednosti i važna garancija nacionalnog razvoja".

"Kako svet prolazi kroz duboke promene neviđene u jednom veku, ubrzanim tempom, faktori uticaja postali su zamršeniji i složeniji. Imperativ je pridržavati se sistemskog razmišljanja, ojačati ukupnu koordinaciju i poboljšati sveobuhvatnu sposobnost zaštite nacionalnog suvereniteta i sigurnosti granica", istakao je predsednik Kine.

On je dodao da je ključno značajno uspostaviti efikasni odbrambeni sistem koji garantuje bezbednost uz podršku razvoju.

"Takođe je važno negovati dobrosusedske odnose i pragmatičnu saradnju sa susednim državama radi stvaranja povoljnog okruženja za razvoj granične, pomorske i vazdušne odbrane", zaključio je Si.

image