Svet

Predsednik Irana: Podržaćemo otpor odlučnije neko ikada

Izrael je propao u svim svojim zločinačkim akcijama, a takvi teroristički akti se dešavaju zbog zastoja u kome su se cionisti našli, ocenio je Masud Pezeškijan
Predsednik Irana: Podržaćemo otpor odlučnije neko ikada© Majid Saeedi/Getty Images

Predsednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je tokom telefonskog razgovora sa visokim zvaničnikom Hamasa da će njegova zemlja nastaviti da podržava "osovinu otpora odlučnije nego ikada".

Prema njegovim rečima, Izrael je "propao u svim svojim zločinačkim akcijama, a takvi teroristički akti se dešavaju zbog zastoja u kome su se cionisti našli".

Njegove izjave dolaze nakon što je ubijen politički lider Hamasa Ismaila Hanijea u napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu, nakon prisustva na Pezeškijanovoj inauguraciji.

I Iran i Hamas optužuju Izrael za njegovu smrt, dok Tel Aviv niti potvrđuje niti negira da stoji iza napada.

Hamas je u zvaničnom saopštenju priznao smrt šefa Politbiroa, okrivljujući Izrael za incident.

Iran je zbog ubistva lidera Hamasa proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.

Naime, Hanije (62) je bio premijer Palestinske nacionalne uprave između 2006. i 2014. godine, a od 2014. do 2017. bio je šef Hamasa u Pojasu Gaze, nakon čega je postao predsednik političkog biroa te organizacije, na kojoj je funkciji bio sve do pogibije.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah poručio je u svom obraćanju da je "pred njima velika borba koja ulazi u novu fazu i više neće biti na nivou 'pomoćnog fronta'".

Nasralah je rekao da je Izrael "prešao crvenu liniju" i sada mora da očekuje "bes i osvetu na svim frontovima koji podržavaju Gazu", prenosi "Tajms ov Izrael".

image