Svet

Rusija odgovorila na proterivanje diplomate: Moldavija nije iznela konkretne razloge

Kišinjev narušava odnose s Moskvom, poručio je ambasador RF u Moldaviji
Rusija odgovorila na proterivanje diplomate: Moldavija nije iznela konkretne razlogeGetty © Oleksii Liskonih

Moldavske vlasti su proterale ruskog diplomatu bez jasnog obrazloženja a Moskva zadržava pravo da odgovori na ovaj neprijateljski korak, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Pojačavanje rusofobnih osećanja, izmišljanje i širenje 'špijunskih priča' ukazuju na to da je zvanični Kišinjev izgubio sposobnost da preduzme adekvatne akcije i shvati trajni značaj odnosa između Rusije i Moldavije za narode dveju država", saopštila je Moskva.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije danas je proglasilo jednog od službenika ruske diplomatske misije personom non grata i s tim u vezi pozvalo ambasadora RF Olega Vasnjecova.

Po izlasku iz zgrade ministarstva Vasnjecov je rekao novinarima da su u medijima počeli da se šire napisi o "špijunskom skandalu" u koji je umešan službenik ruske ambasade, pomoćnik vojnog atašea.

Prema njegovim rečima, proterani diplomata mora da napusti Moldaviju u određenom vremenskom roku, što ambasador nije precizirao, ali je dodao da je teško komentarisati ovu odluku Kišinjeva.

"Akcije Kišinjeva imaju za cilj da naruše bilateralne odnose s Moskvom", istakao je Vasnjecov.

image