Svet

Južna Afrika: Ubistvo Hanijea rizik da se Bliski istok gurne u dodatna previranja

Južna Afrika je otvoreni protivnik izraelske vojne kampanje u Gazi i decenijama glasni pristalica palestinske državnosti
Južna Afrika: Ubistvo Hanijea rizik da se Bliski istok gurne u dodatna previranja© Tanjug/AP/Vahid Salemi

Vlada Južne Afrike osudila je danas ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea i navela da to predstavlja rizik da se Bliski istok gurne u dodatna previranja.

Južna Afrika je zabrinuta da će Hanijeovo ubistvo i kontinuirano gađanje civila u Gazi dodatno usporiti ionako napetu situaciju u celom regionu, navodi se u saopštenju vladinog odeljenja za međunarodne odnose i saradnju, preneo je Rojters.

Osim toga, izjavili su saučešće Hanijeovoj porodici i pozvali na istragu o njegovom ubistvu.

Hanije je bio angažovan u diplomatiji palestinske grupe i uključen u indirektne pregovore u cilju dogovora o prekidu vatre u Gazi.

Ubrzo nakon izbijanja rata u Gazi, tadašnji ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor razgovarao je sa Hanijeom o tome kako da se humanitarna pomoć dopremi opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Južna Afrika je otvoreni protivnik izraelske vojne kampanje u Gazi i decenijama glasni pristalica palestinske državnosti.

Ona je podnela tužbu protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde optužujući ga za genocid zbog njegovih akcija u Gazi, što Izrael negira.

image