Ko je novinar Pablo Gonzalez oslobođen u razmeni zatvorenika s Rusijom

Reporter koji ima špansko i rusko državljanstvo proveo je iza rešetaka 29 meseci bez ikakvih dokaza, optužen da je ruski špijun

Novinar Pablo Gonzalez, koji je u februaru 2022. godine uhapšen i optužen za špijunažu u poljskom gradu Žešov, gde je izveštavao o dolasku ukrajinskih izbeglica nakon što je počela ruska Specijalna vojna operacija, oslobođen je i prebačen u Rusiju u okviru velike razmene zatvorenika, saopštili su njegovi advokati, a preneo španski portal "Publiko".

Reporter koji ima špansko i rusko državljanstvo proveo je više od dve godine i pet meseci u poljskom zatvoru pod optužbom da je špijunirao u korist Kremlja, to jest da je "agent ruske obaveštajne službe".

Oslobađanje i uopšteno razmena zatvorenih novinara predstavlja prekretnicu u korist slobode svih novinara koji se nalaze u zatvorima širom sveta, navodi se u saopštenju Gonzalesovoh advokata.

Takođe, piše da su na ovu odluku uticali humanitarni razlozi, odnosno da je prepoznat značaj novinarstva u društvu, kao i to da je razmena posledica intenzivnih pregovora između uključenih strana.

Gonzalesova odbrana je istakla da dok su ruske vlasti tražile rešenje za ovu situaciju, drugi su se mahom fokusirali na kriminalizaciju Pabla Gonzalesa umesto da ga brane i štite njegova novinarska prava.

Na kraju saopštenja novinareva odbrana je zahvalila, u Pablovo i ime njegove porodice, svim ljudima i organizacijama, posebno "Fri Pablo" koji su neumorno radili na tome da se on nađe na slobodi.

Takođe, potvrđeno je da će se Pablo Gonzales obratiti novinarima kada za to budu postojali uslovi.

Novinar je uhapšen u noći 27. na 28. februar 2022, da bi tri dana kasnije poljska Agencija za unutrašnju bezbednost iznela optužbe da je Gonzales, dok je pratio ukrajinsku izbegličku krizu, izvršio operacije "u korist Rusije koristeći svoj status novinara". Optužnica nikada zvanično nije podignuta, a poljski zakon ne ograničava vreme provedeno u istražnom zatvoru, preneo je španski "Pais".

Poljska je insistirala na tome da je Pablo Gonzalez koristio imena Aleksej Rubcov ili Pavel Rubcov kao "pseudonime" iako je ista dobio na rođenju. Pavel Aleksejevič Rubcov, rođen 1982. u Moskvi, unuk je ratnog deteta, maloletnika prebačenog u Rusiju tokom građanskog rata u Španiji, i na osnovu toga ima dvojno državljanstvo i dva pasoša, kako je detaljno naveo njegov advokat nakon hapšenja.

Prema navodima Međunarodne federacije novinara (IFJ), Gonzales, inače jedini novinar zatvoren u Evropskoj uniji, sve ovo vreme je bio iza rešetaka bez ikakvih dokaza, dok je njegova supruga u nekoliko navrata ukazivala na teške zatvorske uslove – svaki dan je provodio 23 sata u izolaciji i sat u dvorištu.

Tokom proteklih 29 meseci njegovog zatočeništva Reporteri bez granica i brojne španske i međunarodne novinarske organizacije, uključujući i Amnesti internešenel, osuđivali su teške uslove u kojima se Gonzales nalazio, ali i pozivale poljske vlasti da objave optužnicu protiv njega i prebace ga iz samice.