Svet

SAD odbacile Madurov izborni trijumf, za njih je pobednik Gonzales

Ovo nije prvi put da Amerika odbija da prizna Madura kao predsednika
SAD odbacile Madurov izborni trijumf, za njih je pobednik Gonzales© Pedro Rances Mattey/Anadolu via Getty Images

Sjedinjene Američke Države odbacile su pobedu koju je nakon izbora u Venecueli proglasio predsednik Nikolas Maduro, a za pobednika predsedničkih izbora priznali su opozicionog kandidata Edmunda Gonzalesa.

"Imajući u vidu ubedljive dokaze, Sjedinjenim Državama, a još važnije narodu Venecuele je jasno da je Edmundo Gonzales Urutija dobio najviše glasova na izborima održanim 28. jula", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken, preneo je Rojters.

Izborna komisija proglasila je Madura, koji je na vlasti od 2013, za pobednika sa 51 odsto osvojenih glasova, dok opozicija navodi da je na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova njen kandidat dobio dvostruko više.

Nezadovoljna opozicija pokrenula je talas protesta širom zemlje.

Blinken u saopštenju nije nagovestio nove sankcije Venecueli, ali je sugerisano da su moguće "kaznene akcije".

"Mi u potpunosti podržavamo proces ponovnog uspostavljanja demokratskih normi u Venecueli i spremni smo da razmotrimo načine da ih ojačamo zajedno sa našim partnerima", naveo je američki zvaničnik.

On je pozvao i na zaštitu opozicionih lidera, kao i na to da snage bezbednosti ne treba da budu instrument političkog nasilja protiv građana koji traže svoja demokratska prava.

Ovo nije prvi put da Amerika odbija da prizna Madurovu pobedu, pa je tako, tokom pokušaja državnog udara 2019. godine i administracija Donalda Trampa priznala autsajdera – desničarskog opozicionog političara Huana Gvaida za navodnog "privremenog predsednika" Venecuele, uprkos činjenici da nikada nije ni učestvovao na predsedničkim izborima.

Druge države, uključujući Rusiju, Kinu, Iran, Siriju, Kubu i Tursku, dosledno su odbijale njegove pretenzije na mesto predsednika i nastavile da isključivo Madura priznaju kao legitimnog predsednika.

Predsednici Brazila, Meksika i Kolumbije pozvali su Venecuelu da objavi detaljne izborne rezultate.

image