Svet

Evropska komisija formirala tim: Svi se spremaju za Trampov dolazak

Grupa će analizirati i potencijalni uticaj Kamale Haris
Evropska komisija formirala tim: Svi se spremaju za Trampov dolazak© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Evropska komisija je formirala tim zvaničnika koji će se pripremati za potencijalni povratak Donalda Trampa u Belu kuću, dok EU smišlja strategije kako bi se nosila sa dramatičnim promenama u Vašingtonu, po pitanjima poput slobodne trgovine i podrške Ukrajini.

Grupa takođe utvrđuje kakav bi uticaj predsedavanje Kamale Haris moglo da ima na EU i kako bi Brisel trebalo da se spremi da prebrodi i reaguje na promene politike posle američkih izboru.

"Tim je formirala kancelarija Ilze Juhanson generalnog sekretara komisije, i uključuje veoma mali broj zvaničnika koji se bave pitanjima kao što su trgovina, konkurencija i spoljni poslovi. Brisel je duboko zabrinut zbog toga da će Tramp koristiti drugi mandat da uvede bolne carine na izvoz iz EU, prekine američku vojnu i finansijsku podršku Ukrajini i pogura Kijev da pristane na uslove Moskve za okončanje rata", navodi "Fajnenšel tajms" (FT).

Evropski saveznici su takođe zabrinuti zbog toga hoće li Tramp ispuniti pretnje da će povući SAD iz NATO-a ili značajno potkopati klauzulu o međusobnoj odbrani zemalja za koje veruje da ne troše dovoljno na odbranu.

Tim, prema pisanju FT, planira da intenzitet rada poveća u septembru a da u isto vreme vladama EU podeli ideje o uvide o svojim procenama ranjivosti bloka, kao i o šansama da se negativni uticaji ublaže.

Komisija je saopštila da se "priprema za američke izbore" i da "razmotri sve moguće ishode", dodajući da je "posvećena održavanju bliskog partnerstva sa SAD".

Slična grupa zvaničnika koji se pripremaju za potencijalno drugo Trampovo predsedništvo formirana je u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova.

image