Svet

EU razmatra obustavljanje finansijske pomoći Gruziji zbog zakona o stranim agentima

EU je već zamrzla 30 miliona evra planirane vojne pomoći, rekao je Peter Stano
EU razmatra obustavljanje finansijske pomoći Gruziji zbog zakona o stranim agentimaGetty © Dursun Aydemir/Anadolu

Portparol Evropske komisije Peter Stano je rekao da Evropska unija razmatra obustavljanje finansijske pomoći Gruziji nakon što je zakon o "stranim agentima" stupio na snagu.

Stano je  za "Evropa pres" istakao da je EU već zamrzla 30 miliona evra planirane vojne pomoći kroz Evropski mirovni mehanizam, nakon što su SAD u julu obustavile slanje pomoći od 95 miliona dolara.

On je ponovio da je usvajanje zakona "korak unazad" kada su u pitanju evropske integracije Gruzije, dodavši da je blok već umanjio saradnju sa Tbilisijem, osim kada je u pitanju rešenje za ovu situaciju.

Zakon o transparentnosti stranog uticaja sličan je ruskom zakonu i nalaže da se organizacije u Gruziji koje primaju najmanje 20 odsto finansija iz inostranstva registruju kao strani agenti, što je izazvalo negodovanje Zapada jer izaziva "zabrinutost  za slobodu govora".

Zbog ovog zakona je obustavljen i proces integracije Gruzije u EU, dok iz Brisela poručuju da se nadaju da će nakon parlamentarnih izbora u oktobru nova vlada Gruzije, ponovo "početi ozbiljan rad" na članstvu u EU.

Parlamentarni izbori u Gruziji biće održani 26. oktobra, a ruska Spoljna obaveštajna služba je upozorila komšije da SAD imaju "odlučan stav" da promene vlast u Gruziji nakon izbora.

Predsednica Salome Zurabišvili uložila je žalbu na zakon Ustavnom sudu Gruzije, a najveća opoziciona partija Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) najavila je da će se priključiti žalbi.

image