EU razmatra obustavljanje finansijske pomoći Gruziji zbog zakona o stranim agentima

EU je već zamrzla 30 miliona evra planirane vojne pomoći, rekao je Peter Stano

Portparol Evropske komisije Peter Stano je rekao da Evropska unija razmatra obustavljanje finansijske pomoći Gruziji nakon što je zakon o "stranim agentima" stupio na snagu.

Stano je  za "Evropa pres" istakao da je EU već zamrzla 30 miliona evra planirane vojne pomoći kroz Evropski mirovni mehanizam, nakon što su SAD u julu obustavile slanje pomoći od 95 miliona dolara.

On je ponovio da je usvajanje zakona "korak unazad" kada su u pitanju evropske integracije Gruzije, dodavši da je blok već umanjio saradnju sa Tbilisijem, osim kada je u pitanju rešenje za ovu situaciju.

Zakon o transparentnosti stranog uticaja sličan je ruskom zakonu i nalaže da se organizacije u Gruziji koje primaju najmanje 20 odsto finansija iz inostranstva registruju kao strani agenti, što je izazvalo negodovanje Zapada jer izaziva "zabrinutost  za slobodu govora".

Zbog ovog zakona je obustavljen i proces integracije Gruzije u EU, dok iz Brisela poručuju da se nadaju da će nakon parlamentarnih izbora u oktobru nova vlada Gruzije, ponovo "početi ozbiljan rad" na članstvu u EU.

Parlamentarni izbori u Gruziji biće održani 26. oktobra, a ruska Spoljna obaveštajna služba je upozorila komšije da SAD imaju "odlučan stav" da promene vlast u Gruziji nakon izbora.

Predsednica Salome Zurabišvili uložila je žalbu na zakon Ustavnom sudu Gruzije, a najveća opoziciona partija Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) najavila je da će se priključiti žalbi.