Turska imenovala naslednika ubijenog lidera Hamasa

Hamas još uvek nije dao nikakve zvanične izjave u vezi sa naslednikom Ismaila Hanijea

Tursko ministarstvo spoljnih poslova imenovalo je Halida Mešala za vršioca dužnosti šefa Hamasovog političkog biroa nakon smrti Ismaila Hanijea.

"Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan sastao se u glavnom gradu Katara, Dohi, sa vršiocem dužnosti šefa politbiroa Hamasa Haledom Mašalom i izrazio mu saučešće u vezi sa smrću Hanijea", navodi se u saopštenju ministarstva.

Sastanku su bila prisutna i dva Hanijeva sina.

Hamas još uvek nije dao nikakve zvanične izjave u vezi sa Hanijevim naslednikom.

Naime, Mešal je na čelu Politbiroa Hamasa u inostranstvu i smatra se jednim od osnivača tog pokreta.

Ceremonija ispraćaja i sahrana šefa političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Ismaila Hanijeha biće održani u petak u Dohi, gde je uglavnom živeo poslednjih godina.

Istovremeno, katarske vlasti nisu ni na koji način komentarisale vest o predstojećoj sahrani niti su potvrdile informacije o rasporedu pogrebne ceremonije.

Prema pisanju lista "Sabah", pored Fidana iz Turske, na sahrani će biti potpredsednik Dževdet Jilmaz, šef Nacionalnog obaveštajnog odeljenja Ibrahim Kalin i predsednik turskog parlamenta Numan Kurtulmus.

Za Ismaila Hanijea govorili su da je umeren pragmatičar u Hamasu, da je pregovarao o primirju u Pojasu Gaze i da je igrao ključnu ulogu u procesu međupalestinskog poravnanja, uživajući duboko poštovanje od obojice kolega iz pokreta.