Svet

Lukašenko: Bajden nema nikakve veze sa razmenom zatvorenika

Razmena je organizovana isključivo preko specijalnih službi, a čak ni diplomate nisu bile uključene, izjavio je predsednik Belorusije
Lukašenko: Bajden nema nikakve veze sa razmenom zatvorenikawww.globallookpress.com © Henadz Zhikov/XinHua

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da američki predsednik Džozef Bajden nema nikakve veze sa organizovanjem razmene zarobljenika između Rusije i zapadnih zemalja, iako sada pokušava da izgradi svoj autoritet na tome.

"Razmena je organizovana isključivo preko specijalnih službi, a čak ni diplomate nisu bile uključene. Beloruska strana je pružila svu moguću pomoć", kazao je Lukašenko tokom razgovora sa stanovnicima grada Prudok, region Mozir.

Ruski FSB je juče izvestio da je osam Rusa, koji su bili pritvoreni u nizu NATO zemalja, vraćeno u Rusku Federaciju.

Posebno je bilo reči o Vadimu Sokolovu (Krasikovu), osuđenom na doživotnu robiju u Nemačkoj, kao i o Vladislavu Kljušinu, koji je bio zatvoren u SAD.

U Rusiju su se vratili i Artjom i Ana Dulcev, Pavel Rubcov, Vadim Konoščenok, Mihail Mikušin, Roman Seleznjev.

Rusi koji su se vratili u domovinu optuženi su za saradnju sa obaveštajnim službama Ruske Federacije, ali u nizu slučajeva, kako je saopštio pouzdan izvor u jednoj od nadležnih ruskih agencija, njihova krivica nije dokazana.

U okviru razmene, u SAD su se vratila tri državljana ove zemlje – Evan Gerškovič, Pol Vilan i Alsu Kurmaševa, kao i nosilac američke boravišne dozvole Vladimir Kara-Murza.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaze o pomilovanju građana razmenjenih iz Rusije, među kojima su posebno bili Vilan i Gerškovič.

image