Avio-kompanije izbegavaju iranski i libanski vazdušni prostor

Organizacija OPSGRUP koja deli informacije o rizicima po letove, savetovala je da avioni koji lete između Azije i Evrope izbegavaju iranski i irački vazdušni prostor

Avio-kompanije izbegavaju iranski i libanski vazdušni prostor i otkazuju letove za Izrael i Liban, prenosi Rojters, uz ocenu da raste zabrinutost zbog mogućeg konflikta u regionu nakon ubistva visokih zvaničnika Hamasa i Hezbolaha ranije ove nedelje.

Kompanija "Singapur Erlajnz" prestala je da od jutros leti kroz iranski vazdušni prostor i koristi alternativne rute, navodeći da je bezbednost glavni prioritet.

Kompanija iz Tajvana "EVA Er", kao i "Čajna Erlajnz", takođe danas izbegavaju iranski vazdušni prostor za letove do Amsterdama koji su se ranije odvijali preko Irana, pokazuju podaci sajta "Flajtradar 24".

Avio-kompanije za sada nisu komentarisale promenu ruta.

Organizacija OPSGRUP koja deli informacije o rizicima po letove savetovala je avionima koji lete između Azije i Evrope da izbegavaju iranski i irački vazdušni prostor, dan nakon što su izvori rekli za Rojters da će se najviši iranski zvaničnici sastati sa predstavnicima iranskih regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena kako bi razmotrili eventualnu osvetu Izraelu.

Mnoge kompanije, uključujući one američke i evropske, već izbegavaju da lete preko Irana, posebno nakon uzajamnih napada raketama i dronovima između Irana i Izraela.

U protekla dva dana, "Er Indija", "Lufthanza", američke kompanije "Junajted Erlajnz" i "Delta Er", kao i italijanska "ITA Ervejz" saopštile su da su suspendovale letove za Tel Aviv.

Neke kompanije su ove nedelje otkazale i odložile i letove za Bejrut nakon napada na stadion na Golanskoj visoravni za šta je Izrael okrivio libanski Hezbolah.