Svet

"Amerikan konzervativ": Ukrajina neće moći da povrati izgubljene teritorije

Kijev treba da očekuje promene u spoljnoj politici Vašingtona, jer ni Kamala Haris ni Donald Tramp neće posvetiti toliko pažnje Ukrajini kao aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden, ocenio je kolumnista Ivan Eland
"Amerikan konzervativ": Ukrajina neće moći da povrati izgubljene teritorije© Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images

Ukrajina neće moći da povrati izgubljene teritorije čak ni uz pomoć zapadnog oružja, piše kolumnista Ivan Eland u članku za "Amerikan konzervativ".

"Verovatnoća da će mnogo manja (i po obimu proizvodnje i broju stanovnika) Ukrajina, čak i sa oružjem, tehnologijom i obukom koje je isporučio Zapad, potpuno vojno ponovo zauzeti teritoriju izgleda kao san", ocenio je Eland.

Prema njegovim rečima, Kijev treba da očekuje promene u spoljnoj politici Vašingtona, jer ni Kamala Haris ni Donald Tramp neće posvetiti toliko pažnje Ukrajini kao aktuelni predsednik SAD  Džozef Bajden.

On je ukazao da će "teret pomoći" Ukrajini uskoro u potpunosti pasti na Evropu.

Vladimir Zelenski ostavio je mogućnost održavanje referenduma o uslovima za okončanje sukoba sa Rusijom, izjavio je to u intervjuu francuskim medijima, uključujući "Mond" i AFP.

Međutim, ne smatra to "najboljom opcijom", istakavši da bi to bila pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Zelenski je pitanje teritorijalnog integriteta Ukrajine nazvao kompleksnim, napomenuvši da ga "ne može rešiti jedan predsednik, bez ukrajinskog naroda".

Zelenski je takođe priznao da ceo svet i on sam žele učešće Rusije na sledećoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini.

On je, komentarišući moguće pregovore sa Rusijom, priznao da Ukrajina možda neće moći da vrati teritorije vojnim putem.

image