Svet

Ubistvo Hanijea: Izrael uložio protest zbog zastave na pola koplja na turskoj ambasadi u Tel Avivu

Reagovao je i izraelski ministar za nacionalnu bezbednost, i poručio da je osoblje ambasade slobodno da u potpunosti ukloni zastavu i vrati se kući
Ubistvo Hanijea: Izrael uložio protest zbog zastave na pola koplja na turskoj ambasadi u Tel AvivuGetty © Sercan Ozkurnazli/ dia images

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova danas je pozvalo zamenika turskog ambasadora kako bi uložilo protest nakon što je turska ambasada u Tel Avivu spustila zastavu na pola koplja zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

"Država Izrael neće tolerisati izražavanje žalosti za ubicom kao što je Ismail Hanije", rekao je ministar spoljnih poslova Izrael Kac, prenosi Rojters.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir je poručio da je osoblje ambasade slobodno da "u potpunosti ukloni zastavu i vrati se kući".

Turska je ranije danas najavila da će obeležiti nacionalni dan žalosti za Hanijeom, za čiju smrt se okrivljuje Izrael, iako Tel Aviv nije ni potvrdio ni negirao umešanost.

Pogrebna ceremonija za Ismaila Hanijea obavljena je danas u Dohi, nakon jučerašnje pogrebne ceremonije u Teheranu, koju je predvodio iranski ajatolah Ali Hamnei.

Hanije je ubijen u sredu u Teheranu, a Hamas i iranske vlasti okrivili su Izrael za ubistvo i obećali osvetu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je 2. avgust državnim danom žalosti povodom ubistva Ismaila Hanijea.

Prema tom ukazu, sve zastave na svim vladinim zgradama i diplomatskim misijama Turske u svetu su spuštene na pola koplja.

image