Svet

Kako su Olimpijske igre u Parizu postale najbizarnije (do sada)

Od ceremonije otvaranja, preko muškaraca kojima je dozvoljeno da boksuju sa ženama, do odbojkaša pedofila - Pariz može da se "pohvali" katalogom kontroverzi i bizarnosti
Kako su Olimpijske igre u Parizu postale najbizarnije (do sada)Getty © Anadolu / Contributor

Olimpijske igre su spektakl koji se organizuje svake četiri godine i neretko su dešavanja koja nemaju veze sa sportom u žiži javnosti.

Međutim, Olimpijada u Parizu može da se "pohvali" čitavim katalogom bizarnosti zbog kojih hiljade ljubitelja sporta sada preti bojkotom.

Britanski "Dejli mejl" izlistao je najčudnije događaje iz prve sedmice Igara (ne računajući samo otvaranje).

Pedofil u odbojkaškom timu Holandije

Osuđeni pedofil Stiven Van de Valde predstavnik je reprezentacije Holandije u odbojci na pesku.

Van de Valde je u Britaniji 2016. godine osuđen na četiri godine zatvora nakon što je dve godine ranije, kada je imao 19 godina, priznao silovanje 12-godišnjakinje.

Proveo je 13 meseci u zatvoru – godinu dana u Britaniji i jedan mesec u Holandiji – pre nego što je tamo pušten nakon što je holandski zakon ocenio da je silovanje zapravo bio lakši prekršaj "činjenja nepristojnih radnji" i kazna mu je smanjena.

Džender ideologija u ženskom boksu

Organizatori Olimpijade dozvolili su da se Iman Helif iz Alžira i Lin Ju-Ting sa Tajvana - koja su izbačene sa prošlogodišnjeg svetskog šampionata jer je utvrđeno da su biološki muškarci - takmiče u ženskoj konkurenciji.

To je rezultiralo odustajanjem italijanske takmičarke Anžele Karini posle 46 sekundi borbe kako bi "spasila sebi život".

Sa druge strane, organizatori Olimpijade osudili su "agresiju" kritičara njihove odluke i "diskriminaciju" koju trpe Helif i Ju-Ting i tvrde da obe imaju "biološko stanje" zbog kog ih je Međunarodna bokserska asocijacija prošle godine diskvalifikovala sa šampionata.

Ceremonija otvaranja i rupa na helankama

Uz bizarnu ceremoniju otvaranja sa satanističkim simbolima i jahačima apokalipse i još bizarniju, LGBT politički korektnu "Tajnu večeru" koja je šokirala vernike, početak Olimpijade u Parizu obeležio je i kostimografski problemčić.

Naime, delovalo je da je jednom od dreg izvođača na otvaranju ispao testis iz kostima.

Po društvenim mrežama se povela diskusija da li je izvođaču koji je bio na jednom od brodova koji su plovili Senom tokom izvođenja izleteo testis iz šorca ili nije.

Na kraju se ispostavilo da je halabuka nastala zbog rupe u helankama koje je plesač nosio.

Turski strelac

Turski reprezentativac, osvajač srebrne medalje u gađanju pištoljem, Jusuf Dikec oduševio je društvene mreže zbog nonšalantnog pristupa događaju.

Među takmičarima koji su nosili specijalna pokrivala za glavu i zaštitu za uši, Dikec je izgledao kao da je došetao do cilja i čak je držao ruku u džepu dok je ređao pogotke.

"Ta oprema mi nikada nije bila potrebna", rekao je 51-godišnjak za "Haber Turk". "Ja sam rođeni strelac. Zato ne koristim mnogo dodataka".

Olimpijska zastava okrenuta naopačke

"Oni koji su uspeli da ostanu budni (tokom ceremonije) počašćeni su olimpijskom zastavom koja se vijorila naopačke", napisao je novinar Dan Vecel.

"Ako imate loš dan na poslu, moglo bi biti gore. Vi biste mogli da budete deo tima koji je na ceremoniji otvaranja postavio Olimpijsku zastavu naopačke", prokomentarisao je jedan korisnik Iksa.

"Rigoleto" na Seni

Pitanje čistoće Sene, koja je trebalo da bude poprište triatlona, postavilo se davno pre otvaranja Igara. Čak je i gradonačelnica Pariza zaplivala u reci da pokaže da je čista posle milijardu evra skupe operacije čišćenja.

Ispostavilo se da je zabrinutost bila opravdana. Zbog lošeg kvaliteta vode, takmičenja su pomerana, a triatlonac iz Kanade, Tajler Mislavčuk uspeo je da se ispovraća pred kamerama po završetku trke.

Druge takmičare koji su trku završili maksimalno iscrpljeni, korisnici Iksa uporedili su sa "renesansnom slikom".

Južna Koreja - Severna Koreja, sve je to isto?

Šefovi Olimpijskih igara morali su da se izvinjavaju nakon što su na ceremoniji otvaranja južnokorejski tim predstavili kao sportiste Severne Koreje.

Dok su plovili Senom, sportisti Južne Koreje predstavljeni su na engleskom i francuskom kao takmičari "Demokratske Narodne Republike Koreje".

Slomljeni reket

Kineska zvezda stonog tenisa Vang Čućin ostao je bez svog srećnog reketa kada je jedan od fotografa slučajno stao na njega.

Čućin koji je sa partnerkom Sun Jingša pobedio u mešovitom dublu ne samo da nije proslavio uspeh nego se i rasplakao kada je video štetu na omiljenom reketu.

Da situacija bude još neobičnija, neočekivano je izgubio u singlu od Šveđanina Trulsa Moregarda koji je 26. na listi, igrajući sa "zamenom".

Problemi sa vetrom

Poput triatlona, takmičenja u jedrenju prekinuta su zbog vremenskih uslova, odnosno vetra, kod obale Marseja.

Organizatori su pokušali da prebace trku u drugi deo zaliva u nadi da će se uslovi poboljšati, ali su odustali jer tamo nije bilo vetra.

image