Svet

EU zabrinuta zbog mađarskih viznih olakšica za Ruse i Beloruse: Ugrožena nam je sigurnost

Olakšice za boravišnu i radnu dozvolu za državljane Rusije i Belorusije zaobilaze ograničenja koja je uvela Evropska unija, smatra Johansonova
EU zabrinuta zbog mađarskih viznih olakšica za Ruse i Beloruse: Ugrožena nam je sigurnostGetty © Photo by Emanuele Cremaschi/Getty Images

Komesar Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson izrazila je zabrinutost zbog odluke Mađarske da olakša ulazak u zemlju ruskim i beloruskim državljanima, i zatražila od Budimpešte pojašnjenje tog poteza, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Reagujući na to što je Mađarska objavila novi vizni sistem za građane osam zemalja, uključujući Rusiju i Belorusiju, a kojim im se omogućava ulazak u Mađarsku bez sigurnosnih provera ili drugih ograničenja, Johansonova je poslala otvoreno pismo mađarskom ministru unutrašnjih poslova Šandoru Pinteru.

Prema njenim rečima, Rusija predstavlja bezbednosnu pretnju za EU, pa je s tim u vezi ukazala na potrebu "više, a ne manje budnosti".

Iako pravila o izdavanju radnih dozvola (Budimpešta tvrdi da nova pravila uvodi pre svega zbog potrebe za radnicima u izgradnji nuklearne elektrane ugovorene s ruskim "Rosatomom") ostaju stvar svake zemlje članice EU, olakšice za boravišnu i radnu dozvolu za državljane Rusije i Belorusije mogle bi dovesti do defakto zaobilaženja ograničenja koja je EU uvela, smatra Johansonova.

"Omogućavanje lakog pristupa EU potencijalnim ruskim špijunima i saboterima ugrozilo bi sigurnost svih nas. Ako [mađarska] šema lakog pristupa predstavlja rizik, mi ćemo delovati", navela je evropska komesarka i zatražila pojašnjenje najkasnije do 19.avgusta.

Tako misli i čelnik najvećeg bloka u Evropskom parlamentu Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber, koji je u pismu predsedniku Evropskog veća Šarlu Mišelu rekao da je mađarski potez izazvao "ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu sigurnost".

image