Svet

Kako Holivud i demokrate pripremaju Amerikance za novi građanski rat

U pripreme za nastupajući rat u Americi ne spadaju samo proizvodi masovne kulture i knjige globalističkih autora, već se za njega ozbiljno priprema i sama američka država, tvrdi politikolog Aleksandar Makrović
Kako Holivud i demokrate pripremaju Amerikance za novi građanski ratGetty © Karwai Tang/WireImage

Aktuelna američka administracija, koju još predvodi predsednik Džozef Bajden, ne želi da mirno preda vlast posle izbora 5. novembra i priprema novi građanski rat u SAD, piše Aleksandar Marković za sajt "Geopolitika".

Kako je 18. aprila izjavio predsednik SAD Džozef Bajden, reč je o izboru između slobode i demokratije. Ova izjava, data na skupu pristalica Demokratske stranke u Filadelfiji, zvuči kao izjava vođe jedne od zaraćenih strana u građanskom ratu. I to uopšte nije izolovan slučaj, jer građanski rat postaje omiljena tema američke pop kulture, knjiga iz globalističkih krugova, kao i američkih medija.

Četiri godine mandata Džozefa Bajdena ostavile su zemlju u katastrofalnom stanju, počev od granice sa Meksikom, masovnih imigracija i eskalacije kriminala, preko kolapsa infrastrukture, krize sa opijatima, beskrajnih ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, ispolitizovanog pravosudnog sistema koji više ne deli pravdu, sve do inflacije i rodnog ludila.

To je nekad "ponosnu naciju" dovelo u tešku krizu, koja je, uza sve, nepomirljivo podeljena.

Kako počinju građanski ratovi

"Građanski rat" britanskog reditelja Aleksa Garlanda, u britansko-američkoj koprodukciji, dolazi u bioskope upravo u trenutku kada su SAD podeljenije nego ikada. Sjedinjenim Američkim Državama sada bi više odgovarao naziv "Razjedinjene Američke Države". Teško je poverovati da se to dešava slučajno.

U filmu građanski rat izbija nakon što predsednik, u kome je lako prepoznati Donalda Trampa, pokušava da raspusti FBI i da bombarduje separatističke države Kaliforniju i Teksas, koje, sa svoje strane, žele da ubiju "tiranina".

Gledalac prati događaje očima ratnih reportera koji dokumentuju ludilo u ratom razorenoj Americi. U filmu se vrtoglavo smenjuju scene pljački, prizori bitaka u kojima niko ne zna ko u koga puca i zašto, a sve kulminira odredom smrti, lojalnim američkom predsedniku, koji ubija one koji nisu rođeni u SAD.

Film sadrži i scenu u kojoj bombaš samoubica, sa američkom zastavom u ruci, diže u vazduh centar za distribuciju hrane. Na kraju filma, "abrams" tenkovi napadaju Belu kuću, dok predsednik moli za goli život, pre nego što ga, ne trepnuvši, ubija crni vojnik.

Teško je poverovati da ovaj film nema političku agendu i da je u bioskope dospeo slučajno. Zapravo, ovaj film sugeriše da Tramp i sve što on simbolizuje mora da umre, s obzirom na uzavrelo raspoloženje u SAD i uznapredovalu polarizaciju zemlje. Film "Građanski rat" priprema američku javnost za nastupajući građanski rat, zaključuje Aleksandar Marković.

I sama američka država se, dodaje Marković, priprema za nadolazeći građanski rat. U izveštaju za 2024, američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost tvrdi da izbori 2024. lako mogu postati ključni događaj za izbijanje masovnog nasilja u zemlji.

Prema anketama iz 2022. magazina "Ekonomist", više od 40 odsto Amerikanaca je uvereno da je građanski rat verovatan, ili vrlo verovatan u narednih deset godina. Skoro svaki četvrti Amerikanac podržava secesiju svoje države, a ova ideja je najpopularnija u Teksasu, Aljasci i Kaliforniji.

Politička suština nastupajućeg sukoba može se sažeti kao borba između snaga koje podržavaju "veliko resetovanje" i globalizaciju (demokrate) i pristalica "velikog buđenja" (republikanci).

Nije slučajno ni to što globalistički mislioci, kao što je američki politikolog Barbara Volter, u knjizi "Kako počinju građanski ratovi", tvrde da je novi građanski rat gotovo izvesan i da će on, za razliku od prethodnog građanskog rata, predstavljati "toksičnu mešavinu teorija zavere, naoružanih milicija, kulturnog tribalizma, polarizacije i političkog ekstremizma."

Cilj i jedne i druge strane je, zapravo, kraj (post)modernog društva, zaključuje Marković. Osim toga, u SAD, dodaje ovaj autor, već postoji zavera globalističkih elita protiv sopstvenog naroda, kao što pokazuju "beskrajni ratovi" koje vodi američka imperija, masovne imigracije, rodna politika ili lažna pandemija kovida.

Predstojeći izbori kao okidač za novi građanski rat

To neće biti ista vrsta rata kao onaj koji je vođen od 1861. do 1865, sa jasno definisanim linijama fronta između Severa i Juga. Drugi američki građanski rat je zamišljen na osnovu događaja iz 2020. godine, koji su usledili su nakon smrti dilera droge Džordža Flojda i doveli u pitanje samu državnost SAD.

Tada, u vreme prvog mandata Trampa, dogodili su prvi masovni napadi na policiju. Po uzoru na "obojene revolucije" u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku, u SAD su prvi put izbili nemiri koji su ličili na građanski rat. Tada smo mogli da vidimo pojedine delove SAD koji su nalikovali na razoreni Irak. Nemire su predvodili pripadnici Antife, maskirani u crno. Pojedini politikolozi nazvali su ovo stanje u SAD latentnim građanskim ratom.

Moguće su i scene poput onih iz 6. januara 2021, kada su Trampove pristalice protestovale protiv izbora, koje su im "ukrale demokrate". Kako zaključuje Marković, demokrate se jednostavno ne mogu pomiriti sa gubitkom vlasti.

Takav scenario, koji bi eskalirao u oružani sukob između pristalica Demokratske i Republikanske stranke, ne bi imao jasne linije fronta. Umesto toga, on bi se odvijao kao  sukob između urbanih i ruralnih sredina, između centra i periferije.

Na primer, dok je u državi Mejn gusto naseljena obala glasala za Bajdena 2020. godine, retko naseljena unutrašnjost glasala je za Trampa. Tada su pobedili republikanci. Takav sukob bi bio krajnje haotičan i mogao bi se rešiti samo intervencijom jedinica američke vojske ili nacionalne garde, pod uslovom da one u međuvremenu ne budu raspuštene ili transformisane.

Zapravo, kako tvrdi Marković, SAD se već dugo spremaju za građanski rat. Predstojeći izbori u SAD planirani su da postanu okidač za rat. Kulturni proizvodi, poput filma "Građanski rat", nisu samo posledica polarizovanog raspoloženja širom Zapada i u SAD, već i deo priprema Amerikanaca za taj rat.

Zbog stalne političke polarizacije u SAD, ovaj novi građanski rat postaje sve verovatniji. Amerikanci su se možda ranije nadali da se takav apokaliptični scenario, kakav je njihova vlada poslednjih decenija izazivala u mnogim zemljama širom sveta, neće desiti i u SAD. Ali, kako zaključuje Marković, izgleda da njihova vlada u Vašingtonu ima druge planove.

image