Svet

Policijska akcija u Albaniji: Zaplenjeno oružje za bande u Britaniji

Pištolji "glok" i jurišna puška "kalašnjikov" našli su se među 25 komada vatrenog oružja pronađenih u policijskoj akciji u Albaniji
Policijska akcija u Albaniji: Zaplenjeno oružje za bande u Britaniji© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE PU SREMSKA MITROVICA

Zastrašujuća zaliha oružja namenjenog bandama na britanskim ulicama zaplenjena je nakon što je policija razbila klan pun naoružanja.

Pištolji "glok" i jurišna puška "kalašnjikov" našli su se među 25 komada vatrenog oružja pronađenih u policijskoj akciji u Albaniji, piše britanski San.

Oružje i stotine komada municije trebalo je da budu poslati albanskim bandama koje se bore za nadmoć oko droge i prostitucije u Londonu.

Albanska policija pronašla je oružje koje se pripremalo za prekomorsku isporuku, kada su maskirani i naoružani policajci upali u četvrtak na imanje u predgrađu Tirane.

Albanska policija u saradnji sa Britanskom nacionalnom agencijom za kriminal izvršila je pet hapšenja, dok se istraga nastavlja nakon otkrivanja skrovišta sa oružjem.

Izdati su nalozi za hapšenje još trojice muškaraca koji su na slobodi u Velikoj Britaniji, a koji se dovode u vezu sa bandom.

Trojica Albanaca starosti 21, 44 i 62 godine optužena su za međunarodni šverc oružja.

Britanska nacionalna agencija sarađivala je sa specijalnim tužiocem Albanije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Njihova istraga usredsređena je na region Tropoja na severu Albanije, koji je pogođen kriminalom.

Od kasnih 1990-ih, bande iz Tropoje postale su aktivne među albanskim zajednicama u opštinama Vulvič, Stratford i Barking u istočnom i jugoistočnom Londonu.

Strahuje se da će mafijaši koji se bave prostitucijom, švercom kokaina i farmama kanabisa pojačavati svoju vatrenu moć kako bi eliminisali rivale.

image