Svet

Kamala Haris neće na debatu na "Foks njuz", a Trampa optužuje za kukavičluk

Američka mreža je predložila da se debata održi 4. septembra, odnosno šest dana pre onoga što je trebalo da bude druga debata Trampa s aktuelnim predsednikom Bajdenom na Ej-Bi-Si-ju
Kamala Haris neće na debatu na "Foks njuz", a Trampa optužuje za kukavičlukGetty © Montinique Monroe

Potpredsednica SAD Kamala Haris odbila je poziv bivšeg predsednika Donalda Trampa da učestvuje u televizijskoj debati na "Foks njuzu" sledećeg meseca, insistirajući da se njen predsednički protivnik drži prethodno dogovorenog obračuna na Ej-Bi-Si njuzu.

U objavi na svojoj platformi "Istina" (Truth) u petak, Tramp je prihvatio "Foksov" predlog da rasprava bude održana četvrtog septembra u državi Pensilvaniji.

Tramp je trebalo da izađe na crtu predsedniku Džozefu Bajdenu na Ej-Bi-Si njuzu 10. septembra, što je zakazano pre nego što je Bajden odustao od trke za reizbor i podržao Harisovu kao demokratskog kandidata krajem prošlog meseca.

"Debata na Ej-Bi-Si-ju je otkazana", objasnio je Tramp, navodeći Bajdenovu odluku da se povuče i njegovu nerešenu parnicu protiv voditelja Džordža Stefanopulosa, za koju je tvrdio da predstavlja "sukob interesa".

Međutim, kampanja Kamale Haris optužila je Trampa da je "uplašeno pobegao i pokušavao da se povuče iz debate na koju je već pristao".

"Mora da prestane sa igrama i Tramp da se pojavi u debati na koju se već obavezao", navodi se u saopštenju.

"Potpredsednica će biti tamo da iskoristi priliku da govori u udarnom terminu. Drago nam je što možemo da razgovaramo o daljim debatama nakon one na koju su se obe kampanje već složile", dodaje se.

"Foks njuz" se generalno smatra naklonjenijim Trampu, dok je u SAD konsenzus da Ej-Bi-Si favorizuje Harisovu.

Tramp je već učestvovao u jednoj debati protiv aktuelnog predsednika na Si-En-Enu u junu, kada je Bajden delovao pogubljeno, zamuckivao i često gubio tok misli, što je na kraju izazvalo lavinu negodovanja iz demokratskih redova i javno iskazivanje bojazni da on neće moći da pobedi Trampa na predstojećim izborima. 

Bajden je delovao slabašno tokom debate i izgubio je tok misli u više navrata, a njegov slab nastup izazvao je krizu unutar Demokratske stranke koja je na kraju završila povlačenjem aktuelnog predsednika iz izborne trke.

Tramp tvrdi da su visoko pozicionirane demokrate izvele "puč" protiv Bajdena i da je bivši predsednik Barak Obama bio ključan u primoravanju predsednika da se povuče iz trke.

"Svi su ga odbacili i rekli: 'Ili se ćeš se lepo povući ili ćemo mi doći po tebe.' I to se dogodilo. I nije imao izbora. Nema sumnje u to", rekao republikanski kandidat on za "Njujork post" prošlog meseca.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži objasnio da mu je datum debate s Harisovom koji je predložio "Foks njuz" privlačniji, pošto prevremeno glasanje u nekim državama počinje dva dana nakon toga. 

"Potrošio sam stotine miliona dolara, puno vremena i truda u borbi protiv Džoa, a kada sam pobedio u debati, bacili su novog kandidata u ring. Ipak, različiti kandidati ili ne, njihova loša politika je ista, a to će biti razotkriveno na debati 4. septembra", poručio je Tramp.

image