Sijarto: Obustava isporuke nafte iz Ukrajine koordinisana iz EU

Događaji i pregovori poslednjih dana potvrdili su moj osećaj da je to proces koji koordiniše Brisel, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto

Zaustavljanje tranzita ruske nafte preko Ukrajine koordinisano je iz Brisela, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenose RIA Novosti.

"Događaji i pregovori poslednjih dana potvrdili su moj osećaj da je to proces koji koordiniše Brisel", dodao je.

Prema njegovom mišljenju, Brisel nije mogao da se pomiri sa činjenicom da Budimpešta, uprkos pritiscima, ne odustaje i nastavlja politiku uspostavljanja mira.

Kako navodi, EU "nije mogla da se pomiri sa činjenicom da Mađarska, uprkos svim pritiscima, ne odustaje i nastavlja svoju politiku u cilju uspostavljanja mira".

"EU je veoma slaba, ali ne toliko slaba da nije u stanju da utiče na zemlju kandidata ako ugrozi snabdevanje energijom dve zemlje članice", dodao je ministar Sijarto govoreći na festivalu koji je organizovao koledž Matijas Korvin.

Evropska komisija je 5. decembra 2022. godine, u okviru sankcija Rusiji, zabranila morske isporuke ruske nafte u zemlje EU, ali su Mađarska i Slovačka osigurale pravo da rusku naftu dobijaju naftovodom do kraja 2025. godine, što je izazvalo aktivno protivljenje Evropske komisije.

Ukrajina je 17. jula obustavila tranzit nafte kompanije "Lukoil" preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Mađarska i Slovačka dobijaju naftu iz Rusije preko naftovoda "Družba".