Svet

Nemačka od mađarskih suseda zahteva pojačanu kontrolu na granicama: Smetaju im Rusi

Zvaničnici objašnjavaju da je ova mera potrebna nakon što je Mađarska ublažila vizni sistem za građane Rusije i Belorusije
Nemačka od mađarskih suseda zahteva pojačanu kontrolu na granicama: Smetaju im Rusi© Hakan Nural / Anadolu Agency

Nemački političari zahtevaju sankcije za Budimpeštu zbog liberalizacije viznog sistema za ruske građane, a od mađarskih suseda traže uvođenje kontrola na graničnim prelazima s Mađarskom.

Ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg rekao je da je to pravno moguće.

"Sada su na potezu susedne zemlje poput Austrije, Hrvatske, Slovačke i Rumunije", rekao je ministar Mihael Štubgen iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za "Bild".

On je istakao kako je ova mera potrebna nakon što je Mađarska ublažila vizni sistem za građane Rusije i Belorusije i time omogućili lakše useljavanje radne snage iz ovih zemalja.

"Neprihvatljivo je da jedna članica Evropske unije više-manje nekontrolisano u zemlju pušta Ruse", rekao je Štubgen.

Njegov kolega i šef Evropske  narodne partije Manfred Veber je zatražio sankcionisanje Mađarske zbog olakšavanja ulaska ruskih i beloruskih državljana.

"Putinovi špijuni i ubice su već naneli dosta štete Evropskoj uniji i Nemačkoj. Ko bez provere pušta Ruse u EU, taj snažno ugrožava sigurnost Ecrope", rekao je Veber i dodao kako mađarski potez mora da dobije posledice.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer iz Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) poručila je kako se posle ruske vojne operacije na Ukrajinu povećala opasnost od ruske špijunaže i sabotaža.

"Članice EU zato moraju povisiti stepen zaštite umesto da stvaraju potencijalne puteve ulaska", zaključila je ona.

image