Svet

Huti oborili američki dron vredan 32 miliona dolara

Portparol Huta Jahja Sarija takođe je saopštio da je jemenski pokret lansirao balističke rakete na teretni brod u Adenskom zalivu
Huti oborili američki dron vredan 32 miliona dolaraGetty © Isaac Brekken

Huti su oborili američki dron "MKu-9" iznad severne provincije Sada u Jemenu, potvrdili su izvori iz tog pokreta za Rojters.

Jedan dron "MKu-9" vredi oko 32 miliona dolara.

Portparol pokreta, Jahja Sarija, saopštio je da je gađao teretni brod pod zastavom Liberije u Adenskom zalivu, što je potvrdile britanska pomorska agencija "UKMTO" i britanska kompanija za menadžment rizika na moru "Embri", dodavši da na brodu nije uočeno curenje vode ili goriva.

Ovo predstavljaju prve vojne akcije Huta otkako je Izrael sproveo udare na luku Hodejda.

Lider Huta, Abdul Malik, takođe je obećao "vojni odgovor" na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

"Mora da postoji vojni odgovor na ove zločine, koji su besramni i opasni", rekao je Malik u televizijskom obraćanju u četvrtak uveče, prenosi "Tajms of Izrael".

Huti su od novembra prošle godine u više navrata lansirali dronove i rakete na komercijalne brodove u Crvenom moru za koje tvrde da imaju veze sa Izraelom i SAD, navodeći da to čine iz solidarnosti sa Palestincima i protiv vojnih akcija Izraela u Gazi.

SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

image