Iranska Islamska revolucionarna garda demantovala: Lažne tvrdnje da su iranski agenti ubili Hanijea

Trenutno se preduzimaju krupni koraci za napad na Izrael, koji je u teškoj situaciji, rekao je predsednik iranske parlamentarne komisije za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Ebrahim Rezaj

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) odbacila je verziju o regrutovanju iranskih obaveštajnih službi za atentat na lidera Hamasa Ismaila Hanijea, izjavio je predsednik iranske parlamentarne komisije za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Ebrahim Rezaj.

Naime, u nedelju uveče u Teheranu je održan sastanak u vezi sa ispitivanjem slučaja smrti Ismaila Hanijea. Njemu su prisustvovali zamenik šefa obaveštajne organizacije "Kuds" (specijalne vojne jedinice IRGC koja deluje u regionu Bliskog istoka), zamenik ministra informisanja (obaveštajne službe) za bezbednosne poslove i drugi zaposleni u iranskim obaveštajnim agencijama.

"Portparol snaga 'Kuds' je naglasio da ubistvo Hanijea nije rezultat regrutovanja iranskih obaveštajnih službi i da ovaj slučaj nema nikakve veze sa regrutovanjem iranskog osoblja", kazao je Rezaj, a prenosi IRNA.

On je dodao da se trenutno preduzimaju krupni koraci za napad na cionistički režim (Izrael), koji je u teškoj situaciji.

"Do danas smo identifikovali i uništili špijunsku mrežu Mosada kako u zemlji tako i van nje", naveo je. 

On je dodao da je predstavnik IRGC-a "najavio slabljenje uticaja izraelske obaveštajne službe Mosad kako u Iranu, tako i u drugim zemljama Bliskog istoka".

Palestinska grupa Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, dogovorila se da za privremenog lidera postavi Haleda Mašala, javljaju mediji na arapskom jeziku.

Prema izvorima portala "El Arabija" i "El Hadat", lideri grupe su se dogovorili da postave Mašala na čelo Hamasa do održavanja novih izbora.

Hanije je ubijen u sredu u Teheranu, a Hamas i Iran su najavili odmazdu protiv Izraela, koji nije preuzeo odgovornost za napad.

Lider Hamasa je sahranjen u petak u Kataru, pošto je dan ranije u Teheranu održana pogrebna ceremonija.