Svet

Anarhija u UK: Šta je izazvalo masovne proteste na Ostrvu (FOTO, VIDEO)

Napad nožem i "invazija" migranata izazvali su bes javnosti
Anarhija u UK: Šta je izazvalo masovne proteste na Ostrvu (FOTO, VIDEO)Getty © Finnbarr Webster / Contributor

Izgrednike čeka "obračun" nakon što su izazvali haos u Britaniji paljenjem hotela i napadima na policiju, upozorila je ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper.

Zbog učešća u "sramotnom nasilju", uhapšeno je više od 420 osoba, a Kuperova je upozorila da će biti još hapšenja dok vlasti pregledaju snimke kako bi identifikovale sve umešane.

Sukobi, izazvani ubistvom tri devojčice u Sautportu prošle sedmice, dodatno su se pogoršali juče kada je zapaljen drugi hotel za migrante u Tamvortu, dok su stotine klicale.

U Midlzbrou demonstranti su zaustavljaju saobraćaj da bi ispitali putnike da bi proverili da li su "beli i Englezi".

Britanski mediji prenose da je desetine policajaca povređeno u pokušaju da obuzdaju proteste.

Premijer Kir Starmer je takođe upozorio izgrednike da će "zažaliti što su učestvovali" a "krajnje desničarskim razbojnicima" obećao brzu pravdu pošto se očekuje da će danas sazvati vladin Odbor za vanredna reagovanja, poznat pod nazivom "Kobra", u kojem su ministri, predstavnici policije, obaveštajnih i drugih službi.

"Nema nikakvog opravdanja, nikakvog, za ove akcije, i svi treba da osude ovu vrstu nasilja. Videli smo muslimanske zajednice na meti, napade na džamije, izdvojene druge manjinske zajednice, nacističke pozdrave na ulici, napade na policiju, želju za nasiljem uz rasističku retoriku. Tako da ne, neću se ustručavati da to nazovem krajnje desno razbojništvo", rekao je premijer.

Protesti su tokom vikenda izbili u Boltonu, Roterhamu, Alderšotu, Midlsborou i Belfastu. U subotu je više od 100 ljudi uhapšeno nakon nasilja koje je zahvatilo Hal, Liverpul, Stouk na Trentu, Notingem, Bristol, Mančester, Blekpul i Belfast.

Napadi i pljačke doveli su do desetina hapšenja u Liverpulu, gde su dva policajca navodno hospitalizovana nakon što su ih gađali ciglama i flašama. Nemira i hapšenja je bilo i u Mančesteru, Lidsu, Portsmutu, Blekpulu i Hartlpulu.

U neredima u Roderemu gde se nalazi hotel u kom su smešteni tražioci azila povređeno je najmanje 10 policajaca, a nasilne scene su se u nedelju mogle videti i u Tamvordu, Midlsboru i drugim delovima Britanije.

Šta je izazvalo proteste?

Nemiri su prvo izbili nakon napada nožem u primorskom gradu Sautportu, u blizini Liverpula na severozapadu Engleske. Tri devojčice su ubijene u napadu na času plesa.

Pre nego što je identitet osumnjičenog potvrđen (17-godišnji Velšanin Aksel Rudakuban čiji su roditelji poreklom iz Afrike) pojavile su se informacije da je osumnjičeni musliman koji je nedavno stigao u Veliku Britaniju da zatraži azil. Sve to je izazvalo tenzije i bes zbog nekontrolisanog priliva migranata.

Na današnjem sastanku, vlada će dobiti najnovije informacije o nasilnim događajima tokom vikenda i doneće se odluka o odgovoru na talas nasilja u narednim danima, prenose britanski mediji.

Prvi neredi izbili su u Sautportu prošlog utorka nakon što su stanovnici održali mirno bdenje za devojčice. Ubrzo potom, nasilje se proširilo po celoj zemlji.

U proteste su se uključili i "antidesničarske" i "promigrantske" grupe koje sukobima sa policijom i demonstrantima "osuđuju" nasilje na ulicama.

Ko stoji iza protesta?

Ostrvski mediji navode da je glavni organizator nemira Stiven Jaksli-Lenon poznat i kao Tomi Robinson, osnivač desničarske antimigrantske Engleske lige za odbranu.

Mejnstrim mediji navode da su dezinformacije koje su širili ekstremni, desničarski faktor razlog nasilja na ulicama.

Većina nekako zaboravlja talas migranata koji na Ostvro stižu preko Lamanša - "invazija" je bila reč koju su koristili predstavnici prethodne konzervativne vlade Rišija Sunaka. Sunak je pokušao da migrante pošalje u Ruandu, samo da bi Kir Starmer tu odluku poništio, što je izazvalo bes Britanaca koji tvrde da su "manjina" u sopstvenoj zemlji i žrtve policijskog nasilja češće nego migranti.

Uprkos najavama hapšenja i premijerovim upozorenjima "desničarskim dripcima", dalji protesti su u planu.

image