Sena nije "radioaktivna", Sena je malo "radioaktivna": Najkraći put od triatlona do bolnice

Atletičarka Kler Mišel, koja je prošle nedelje plivala u reci Seni tokom ženskog triatlona, hospitalizovana u nedelju u klinici u Olimpijskom selu

Belgijska reprezentacija je odustala od triatlonske mešovite štafete na Olimpijskim igrama u Parizu pošto se jedna od njihovih sportistkinja, Kler Mišel, razbolela, saopštio je Olimpijski komitet Belgije.

Atletičarka Kler Mišel takmičila se u sredu u ženskom triatlonu, završivši na 38. mestu.

Kako se navodi u saopštenju Olimpijskog komiteta i triatlonske federacije zemlje, Mišelova (35) je u nedelju odvedena u kliniku u Olimpijskom selu u Parizu na lečenje i vratila se u svoju sobu u nedelju uveče, prenosi "Njujork tajms".

U saopštenju se ne navodi da li je sportistkinji pozlilo zbog zagađenja u Seni, mestu gde se triatlon plivao na 1.500 metara. Trening triatlonaca uoči početka takmičenja u mešovitoj konkurenciji na Olimpijskim igrama u Parizu otkazan je juče, drugi dan uzastopno, zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta vode u reci.

Organizatori su otkazali trening jer je kvalitet vode u reci pao ispod zahtevanog standarda, posle jake kiše koja je padala krajem sedmice, preneo je Bi-Bi-Si.

"Nadamo se da će se iz ovoga izvući lekcije za buduća triatlonska takmičenja. Mislimo na mogućnost treniranja, kao i format takmičenja koji se moraju unapred razjasniti da bi se osiguralo to da nema neizvesnosti za sportiste, pratnju i navijače", navodi se.

Belgijske dnevne novine, "Standard" izvestile su da je Mišelova dobila ešerihiju koli. Portparol belgijskog olimpijskog tima odbio je da odgovori na pitanja o njenom stanju u nedelju.

Zabrinutost oko kvaliteta vode u Seni bacila je senku na Olimpijske igre. Uoči igara, potrošeno je više od 1,5 milijardi dolara da bi reka bila bezbedna za sportiste da se takmiče.

Organizatori su očekivali da će se uslovi poboljšati, ali ipak nisu dozvolili triatloncima da plivaju u Seni.

Zbog kiše je povećan nivo ešerihije koli i drugih bakterija u Seni, iako toplo vreme pomaže da se smanji broj bakterija.

Podsetimo, pre nekoliko dana, britanski "Metro" je preneo da je belgijska takmičarka Jolijen Vermejlen koja se takođe takmičila u triatlonu na OI rekla da je "osetila i videla stvari o kojima ne želi da razmišlja" dok je plivala u reci Seni.

Vermejln, koja je završila na 24. mestu u ženskoj konkurenciji, rekla je da je svesna rizika da se razboli.

"Nagutala sam se dosta vode, pa ćemo sutra znati da li sam bolesna ili ne", rekla je za TV kanal VTM.

"Sena je prljava sto godina, pa ne mogu da kažu da je bezbednost sportista prioritet. To su volovi!", rekla je ona.