Kad Amerika (nesvesno) finansira svoje protivnike: Američka pomoć otišla u ruke talibana

Agencije Stejt departmenta "Demokratija, ljudska prava i rad" (DRL) i "Međunarodna služba za borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona" nisu se pridržavale sopstvenih pravila za proveru primalaca grantova

Oko 239 miliona dolara američke pomoći namenjene unapređenju geopolitičkih ciljeva Vašingtona u Avganistanu najverovatnije je zapravo otišlo talibanskim vlastima u toj zemlji, navodi se u izveštaju Specijalnog generalnog inspektora za obnovu Avganistana (SIGAR).

Novac je isplaćen preko agencija Stejt departmenta pod imenima "Demokratija, ljudska prava i rad" (DRL) i "Međunarodna služba za borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona" (INL).

Pri dodeli najmanje 29 grantova, agencije se nisu pridržavale sopstvenih kriterijuma za proveru primalaca, navodi konzervativna neprofitna organizacija za transparentnost, "Džudišel voč". 

"Budući da DRL i INL nisu mogli da demonstriraju usklađenost sa državnim zahtevima za proveru partnera, postoji povećan rizik da su pojedinci i subjekti povezani sa terorizmom i terorizmom mogli nezakonito imati koristi od državne potrošnje u Avganistanu", navodi se u izveštaju SIGAR.

Pored vojne opreme u vrednosti od oko sedam milijardi dolara koje je američka vojska ostavila iza sebe tokom svog užurbanog povlačenja iz Avganistana 2021. godine, "Džudišel voč" navodi da su u talibanskim rukama završili i "veliki delovi" humanitarne pomoći ukupne vrednosti od oko tri milijarde dolara koje je Vašington u međuvremenu poslao Avganistanu, a do kojih su talibani navodno došli putem paravanskih NVO.