Svet

Izrael ispod Jerusalima pripremio bunker za rukovodstvo

Pod zemljom su izgrađeni stambeni prostori, kancelarije, sale za sastanke i jedinstven komandni centar, povezan sa Ministarstvom odbrane u Tel Avivu
Izrael ispod Jerusalima pripremio bunker za rukovodstvowww.globallookpress.com © Nir Alon/ZUMAPRESS.com

Izraelska Služba opšte bezbednosti pripremila je podzemni bunker u području Jerusalima, predviđen za upravljanje zemljom u slučaju snažnog napada Irana i njegovih saveznika, prenosi portal "Vala".

Kako se navodi, bunker je pogodan za dugotrajan smeštaj nekoliko stotina ljudi.

Pod zemljom su izgrađeni stambeni prostori, kancelarije, sale za sastanke i jedinstven komandni centar, povezan sa Ministarstvom odbrane u Tel Avivu.

Kako prenosi portal "Jnet", odluka o stvaranju podzemnog bunkera u oblasti Jerusalima doneta je nakon Drugog libanskog rata 2007. godine.

Nacionalni centar za upravljanje krizama, kako se ovaj bunker zvanično zove, zaštićen je od raketnih pretnji i raznih vrsta naoružanja, a njegova lokacija i dubina su tajni.

Bunker u oblasti Jerusalima nije korišćen nijednom u 10 meseci od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. i početka vojne operacije u Pojasu Gaze, napominje list "Tajms of Izrael". 

Kako navodi "Jnet", bunker je nekoliko puta korišćen za "kontrolu niza aktivnosti" tokom 50-dnevne operacije izraelske vojske "Zaštitna ivica" u Pojasu Gaze u julu-avgustu 2014. godine.

Posle toga su tamo više puta održavani sastanci vojno-političkog kabineta zemlje.

Izraelske vlasti razmatraju mogućnost preemptivnog udara na Iran, ali verovatnoća njegovog sprovođenja zavisi od dostupnosti neophodnih obaveštajnih podataka Tel Avivu i Vašingtonu, prenosi "Jnet" pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Kako navodi izraelski portal, Tel Aviv razmatra različite opcije za akciju kao odgovor na očekivani napad Teherana.

image