Neuspela misija: Tajna služba snosi odgovornost za greške tokom napada na Trampa

Radim na tome da se ovaj neuspeh više ne ponovi, poručio je v.d. direktora Tajne službe

V.d. direktora Tajne službe SAD Ronald Rou rekao je da agencija preuzima punu odgovornost za propuste koji su omogućili pokušaj ubistva na mitingu bivšeg predsednika Donalda Trampa prošlog meseca u Pensilvaniji.

"Ova misija je bila neuspeh", rekao je Rou novinarima u Vašingtonu i obećao promene.

Rou je zamenio Kimberli Čitl na mestu direktora Tajne službe nakon što je ona podnela ostavku posle pokušaja ubistva Trampa. Tom prilikom, jedan učesnik skupa je ubijen, a još dvoje povređeno.

Trampa, predsedničkog kandidata republikanaca, metak je pogodio u uvo. Napadač je bio 20-godišnjak koji je ispalio nekoliko metaka na bivšeg predsednika pre nego što ga je ubio snajperista Tajne službe.

Rou je rekao da su agenti bili obavezni da provere krovove i druga sporna mesta i dodao da, uprkos ponudama lokalnih organa da koriste dronove, Tajna služba ih nije postavila.

"To će se promeniti", rekao je Rou. "Mislili smo da možemo da ga pokrijemo samo ljudskim okom. Ali jasno je da ćemo sada promeniti naš pristup i iskoristićemo tehnologiju i postaviti te bespilotne vazdušne sisteme".

"Nismo imali dron na licu mesta. Nismo postavili dron. Na osnovu informacija koje trenutno imam, upoznat sam da je postojao zahtev lokalne agencije da se tog dana koristi dron", dodao je Rou.

Rou je rekao da tajna služba takođe nije komunicirala sa lokalnim organima za sprovođenje zakona preko radija na mitingu. On je rekao da je agencija "nije ispunila" svoju odgovornost da osigura Trampovu bezbednost. "Radim na tome da se ovaj neuspeh više ne ponovi", rekao je on.

Lokalna policija identifikovala je Tomasa Kruksa kao osumnjičenog više od sat vremena pre incidenta, ali Tajna služba nije uspela da obezbedi skladište iz kojeg je pucao, a koje lokalna policija nije mogla da pokrije.

Kancelarija za profesionalnu odgovornost Tajne službe sprovodi reviziju misije a Rou je rekao da će disciplinske mere biti preduzete ako bude potrebno i da će procedure biti promenjene.

Trebalo je da bude više fizičkog prisustva organa za sprovođenje zakona na licu mesta, rekao je Rou, s obzirom na to koliko je zgrada koju je koristio napadač bila blizu pozornice na kojoj je Tramp govorio.

"Ta zgrada je bila veoma blizu tog spoljnog perimetra i trebalo je da budemo prisutniji", rekao je on.

Rou je takođe pohvalio "nepokolebljivu" hrabrost agenata Tajne službe koji su reagovali tokom pokušaja ubistva, ističući njihovu brzu akciju, odnosno da su svojim telima zaštitili Trampa "u roku od tri sekunde nakon što su meci odjeknuli".