Istraživanje kijevskog instituta: Trećina Ukrajinaca spremna na teritorijalne ustupke zarad mira

Promena raspoloženja kod dela ukrajinskog stanovništva izazvana je uspesima ruske i gubicima ukrajinske vojske

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju, skoro trećina Ukrajinaca sada je spremna da učini teritorijalne ustupke Rusiji ako to dovede do brzog okončanja sukoba i očuvanja nezavisnosti njihove zemlje, navodi se na sajtu pomenutog instituta.

Sa druge strane, više od polovine stanovništva i dalje odbacuje ideju o ustupanju teritorije radi postizanja mira.

Uprkos tome, važno je naglasiti da je primetan drastično povećanje broja onih koji su spremni na kompromis budući da je do maja 2023. godine udeo ljudi koji su podržavali teritorijalne ustupke bio oko 10 odsto. Međutim, zbog loših vesti sa fronta i katastrofalnih rezultata prošlogodišnje ofanzive ukrajinske vojske, ovaj procenat je porastao na 32 odsto.

Da stvar bude gora, po Ukrajince, malo je verovatno da će se ovaj trend preokrenuti u skorije vreme, imajući u vidu to da ruska vojska nastavlja da napreduje na gotovo svim delovima fronta, naročito u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ipak, kako ocenjuje "Ejža tajms", čak i ako većina Ukrajinaca na kraju bude spremna da zameni deo teritorije za mir, nije jasno kako bi izgledao mirovni plan, a bilo kakav vid dogovora dveju strana zahtevao bi aktivan angažman Kine i SAD.

Pomenuti portal, podseća da je trenutna kineska pozicija "pružanje podrške svim naporima koji vode ka miru i da su spremni da nastave da igraju konstruktivnu ulogu u okončanju primirja i nastavku mirovnih pregovora", što je znatno drugačije od ukrajinske vizije o "trajnom i pravednom miru", koji bi podrazumevao povratak potpunog suvereniteta i teritorijalnog integriteta u međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine.

To je, takođe, u upadljivom kontrastu u odnosu na kineski stav o Ukrajini od 24. februara 2023, kada se isticalo da "suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja moraju biti efikasno podržani".

Kijev bi mogao da se nađe u još goroj poziciji ako u novembru Donald Tramp bude izabran za predsednika SAD, budući da je on za svog potpredsednika izabrao Džej Di Vensa koji je izjavio da ga "nije briga šta će se desiti sa Ukrajinom", prenosi "Ejža Tajms".

Dodaje se i da bez obzira na ishod novembarskih izbora u SAD, ruski lider se može osloniti na činjenicu da trenutan tok sukoba ide Rusiji u prilog, te da su postepeni dobici ruske vojske na bojnom polju umanjili spremnost ukrajinskog naroda da izdrži sve teškoće koje su potrebne da bi se vratile granice njihove države iz 1991. godine.