Nova svemirska trka na pomolu: "Ljubiteljka svemira" Kamala bi da oživi lunarni program "Artemis"

Kao predsednica Nacionalnog saveta za svemir, Harisova je vodeći zagovornik vraćanja astronauta na Mesec da bi izgradili lunarnu bazu

Kamala Haris i Donald Tramp imaju bar jednu zajedničku stvar: oboje su odlučni da vrate astronaute na Mesec kako bi izgradili lunarnu bazu, u onome što se smatra novom svemirskom trkom sa Kinom.

U većini pitanja, predsednički kandidati demokrata i republikanaca se razlikuju, ali kada je u pitanju svemir, politika Bajdenove administracije koju je predvodila Kamala Haris u velikoj meri je nastavak Trampovog nasleđa.

Jedna od manje poznatih uloga Kamale Haris je predsednica Nacionalnog saveta za svemir SAD u okviru kog je aktivno zagovarala povratak Amerikanaca na Mesec u okviru takozvanog programa "Artemis" koji je pokrenut pod Trampom i nije napušten tokom administracije Džozefa Bajdena.

Kao deo ukupne američke svemirske strategije, NASA se fokusirala na ubeđivanje drugih zemalja da potpišu sporazume "Artemis" koji se posmatraju kao protivteža kineskom projektu izgradnje lunarne baze.

Nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Pakistan i Venecuelu, već je potpisalo plan Pekinga.

Harisova je "glasno podržavala kampanju za vraćanje astronauta na Mesec i njihovog slanja na Mars, i bila je ključni zagovornik važnosti svemirske saradnje sa našim međunarodnim partnerima i povećanja broja potpisnika sporazuma 'Artemis'", rekao je za "Politiko", administrator NADA Bil Nelson.

Nelson je takođe podsetio da je Haris u Senatu predstavljala Kaliforniju, državu koja ima tri NASA centra. "Imao sam duge razgovore sa njom o svemiru", rekao je Nelson. "Ona je ljubiteljka svemira."

Međutim, uprkos hvalospevima Nelsona, malo je verovatno da će administracija Harisove (ako bude izabrana) napraviti neke revolucionarne nove poteze u svemiru, osim što bi napredovala sa "Artemisom".

Harisova nije pokazivala interesovanje za svemirska pitanja pre nego što je dobila zadatak da vodi Nacionalni savet za svemir, a trebalo joj je nekoliko meseci da pokrene savet pokrene - "što ukazuje da to nije glavni prioritet za nju", rekao je Tod Harison, viši saradnik na Američkom preduzetničkom institutu.

Harison je takođe primetio da je Mark Keli, pilot i astronautu koji je postao senator Arizone i koji je viđen za potpredsednika Harisove, kritikovao Trampovo stvaranje svemirskih snaga – novog ogranka američke vojske – više puta nazivajući to "glupom idejom" na društvenim mrežama 2018.

NASA je, takođe, imala problema da dobije dovoljno veliki budžet za preduzimanje misija koje smatra ključnim za istraživanje Meseca i šire. Ako Harisova nastavi politiku Bajdenove administracije, malo je verovatno da će svemirska agencija videti značajno povećanje finansiranja.