Kim Džong Un: Postoji potreba za povećanjem nuklearnog potencijala Severne Koreje

Ako se osvrnete na poslednjih pet godina, nije bilo slučaja kada vojne akcije koje su izvele Sjedinjene Države protiv Demokratske Narodne Republike Koreje nisu bile pomešane sa konceptom upotrebe nuklearnog oružja, primetio je ovaj lider

Kim Džong Un je pozvao na povećanje nuklearnog potencijala Severne Koreje u vezi sa američkom politikom prenosa nuklearnog oružja njenim saveznicima, prenela je novinska agencija KCNA.

"Ako se osvrnete na poslednjih pet godina, nije bilo slučaja kada vojne akcije koje su izvele Sjedinjene Države protiv Demokratske Narodne Republike Koreje nisu bile pomešane sa konceptom upotrebe nuklearnog oružja, a sada je došlo do tako opasne tačke da zemlje sateliti imaju na raspolaganju i nuklearno oružje SAD", prenela je agencija reči Kim Džong Una.

Severnokorejski lider je dodao da u takvoj situaciji proces povećanja moći oružanih snaga DNRK i razvoja nezavisne odbrambene industrije, koja im služi kao pouzdana podrška, mora da se nastavi ubrzanim tempom.

Kim Džong Un je juče u Pjongjanu napomenuo da se priroda savezničkih odnosa pod vođstvom Sjedinjenih Država menja ka vojnom bloku zasnovanom na nuklearnom oružju, te je stoga vojna situacija oko DNRK na ivici strateških i ozbiljnih strukturnih promena. 

Prema njegovim rečima, DNRK ne polaže nikakve nade u pojedinačne administracije u Vašingtonu, koje dolaze i odlaze sa vlasti na nekoliko godina, te da SAD doživljava kao neprijateljsku državu sa kojom će severnokorejski potomci morati da žive iz generacije u generaciju.