Glavni tužilac Venecuele pokreće istragu protiv lidera opozicije

Gonzales i Mačadova otvoreno su podsticali policijske i vojne zvaničnike da ne poštuju zakon

Glavni tužilac Venecuele Tarek Vilijam Sab najavio je pokretanje krivične istrage protiv opozicionog predsedničkog kandidata Edmunda Gonzalesa i liderke opozicije Marije Korine Mačado zbog njihovog poziva oružanim snagama da otkažu poslušnost predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru i da "prestanu s represijom na demonstrante".

Sab je rekao da su Gonzales i Mačadova "lažno proglasili pobednika na predsedničkim izborima" i da je reč o kandidatu koga za pobednika nije proglasilo Nacionalno izborno veće, koje jedino ima nadležnost da to učini, prenosi AP.

Tužilac je dodao da su njih dvoje otvoreno podsticali policijske i vojne zvaničnike da ne poštuju zakon, ali činili i druga krivična dela, uključujući uzurpaciju funkcija i širenje lažnih informacija sa ciljem izazivanja straha i zavere.

Gonzales i Mačadova su prethodno u pisanoj poruci pozvali pripadnike bezbednosnih snaga Venecuele da otkažu lojalnost predsedniku Venecuele Maduru.

"Apelujemo na savest vojske i policije da se stave na stranu naroda i njihovih porodica. Pobedili smo na ovim izborima bez ikakve sumnje. Sada je na svima nama da poštujemo glas naroda", naveli su lideri opozicije.

Posle izbora održanih 28. jula izborna komisija Venecuele proglasila je Madura, koji je na vlasti od 2013. godine, pobednikom sa 51 odsto glasova, ali opozicija tvrdi da je počinjena prevara i da je njen kandidat Edmundo Gonzales pobedio sa 67 odsto dobijenih glasova.