Svet

Demonstranti u Bangladešu podržali nobelovca Muhameda Junusa, premijerka pobegla u Indiju

Vojska će voditi razgovore sa političkim partijama o formiranju privremene vlade nakon što je premijerka pobegla iz zemlje
Demonstranti u Bangladešu podržali nobelovca Muhameda Junusa, premijerka pobegla u IndijuGetty © NurPhoto / Contributor

Demonstranti u Bangladešu pozvali su dobitnika Nobelove nagrade za mir Muhameda Junusa da bude imenovan za glavnog savetnika nove privremene vlade nakon što je premijerka Hasina Vazed pobegla iz zemlje.

Hasina, koja je vladala zemljom ukupno dve decenije, zbačena je nakon više nedelja nasilnih protesta zbog nepopularne šeme kvota za radna mesta koja je prerasla u pobunu protiv nje.

List "Daka Tribjun" izvestio je da je najmanje 135 ljudi poginulo u ponedeljak dok su hiljade demonstranata koji su zahtevali da Hasina podnese ostavku marširali na njenu rezidenciju i preuzeli kontrolu nad ulicama glavnog grada Dake.

Načelnik vojske Vaker-Uz-Zaman rekao je da će vojska razgovarati sa predsednikom Muhamedom Šahabudinom i predstavnicima političkih partija o formiranju nove vlade. Šahabudin je takođe naredio oslobađanje bivše premijerke Kalede Zije u zatvoru i uhapšenih studenata.

Premijerka i njena sestra Rehana stigle su u vojnu bazu u blizini Nju Delhija u ponedeljak uveče, javili su lokalni mediji. Vlada indijskog premijera Narendre Modija, koja je Hasinu videla kao važnog regionalnog saveznika, nije komentarisala gde se ona nalazi.

Prema nekim izveštajima, Hasina planira da potraži utočište u Velikoj Britaniji, gde živi njena sestra, a njena nećakinja Tulip Sidik, poslanica je vladajuće Laburističke partije i radi kao ekonomski sekretar u Ministarstvu finansija.

Međutim, britanski zvaničnici umanjili su izglede da Hasina bude dobrodošla u Ujedinjenom Kraljevstvu, napominjući da u imigracionim pravilima u zemlji ne postoji odredba koja dozvoljava nekome - čak i premijeru u bekstvu - da putuje u Veliku Britaniju da traži azil ili privremeno utočište.

Britanska politika je da podstiče sve koji traže međunarodnu zaštitu da zatraže azil u prvoj bezbednoj zemlji do koje stignu, rekli su zvaničnici koji su tražili anonimnost.

Zbacivanje Hasine unelo je dodatni haos u turbulentnu politiku i ekonomiju Bangladeša, ocenjuje "Fajnenšel tajms".

image